Agenda

Leiden. 'De val van de Nijmegen'
Zondag 21 Oktober 2018, 13:30

val nijmegen


De val van de ‘Nijmegen’ te Prestwick - 70 jaar geleden

Zondag 21 oktober a.s. is het precies 70 jaar geleden dat de Lockheed L-049 Constellation ‘Nijmegen’ verongelukt bij Prestwick in Schotland. Alle 40 inzittenden komen om het leven. Onder hen drie helden uit de luchtvaartgeschiedenis: Koene Dirk Parmentier, de befaamde Uiver-piloot; Henk Veenendaal, technisch directeur van de KLM en Austin Mac Inerny, vertegenwoordiger van vliegtuigbouwer Lockheed.

Zes dagen na de ramp worden de stoffelijke overschotten van de drie luchtvaartvrienden onder enorme belangstelling te ruste gelegd op Begraafplaats Rhijnhof. Het is de grootste plechtigheid ooit op Rhijnhof met duizenden belangstellenden waaronder 2000 KLM-ers.

Op hun graven prijkt tot op de dag van vandaag een indrukwekkend monument, dat onlangs in opdracht van de KLM is gerestaureerd.

Begraafplaats Rhijnhof is niet alleen een laatste rustplaats voor vele Leidenaren, maar ook een stenen archief van de stad vol verborgen (levens)verhalen. ‘De val van de ’Nijmegen’ te Prestwick’ is zo’n verhaal, dat zondag 21 oktober a.s. -70 jaar na dato- op bijzondere wijze tot leven wordt gewekt.

Programma
13.30 - 14.00 uur:
Inloop in Theehuis Veldheim met tentoonstelling en historisch filmmateriaal over de beroemde vlucht van de Uiver tijdens de London-Melbourne Race in 1934 met Parmentier als gezagvoerder. 
14.00 - 14.10 uur:
Wandeling over de begraafplaats naar de graven van de drie luchtvaartvrienden. 
14.10 - 14.30 uur:
‘Alles Valt’, monoloog door Bas Zemering, tekst Roos Voorhorst, regie Roeland Segaar.
De voorstelling vindt plaats op een naast het KLM-monument gelegen plein, tijdelijk ‘openluchttheater Rhijnhof
14.30-14.40 uur:
Onthulling tekstbord bij het monument. Na afloop van de voorstelling is er een drankje in Theehuis Veldheim.

Aanmelden
Aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. De val van de ’Nijmegen’. Toegang gratis.


Bij een beetje regen zijn er paraplu’s beschikbaar. Bij erg slecht weer vindt de voorstelling plaats in de aula van het crematorium.

Locatie Begraafplaats Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4, Leiden
Aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. De val van de ’Nijmegen’.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief