Agenda

Drenthe: Suydevelt (Nieuw). Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Donderdag 02 Mei 2013, 08:00 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Drenthe: Suydevelt (nieuw) op donderdag 2 mei 2013.

Deze nieuwe tocht in Drenthe gaat grotendeels door het voormalige dingspel Suydevelt. Zoals bij de Drentse tochten meestal het geval is, maken we kennis met "het veen" en "het zand". De landschappelijke verschillen tussen beide zijn weer aanzienlijk en komen ook tot uiting in de sfeer in kerken en op begraafplaatsen. De eerste stop is in Barger-Oosterveld. Daar brengen we een bezoek aan de St. Gerardus Majellakerk met een bijzonder interieur. Aansluitend wandelen we over het kerkhof en door het processiepark. In Barger-Oosterveld wordt namelijk jaarlijks de enige bedevaart van Noord Nederland gehouden. De reis gaat verder door het met extern kapitaal gekoloniseerde veengebied van Zuidoost Drenthe naar Weiteveen. Ondertussen worden we bijgepraat over de achtergronden van de " immigranten" uit andere provincies en Duitsland. De levensomstandigheden van deze pioniers waren vaak zwaar.

De Rooms-Katholieke kerk, die eeuwen gebukt ging onder allerlei beperkingen, kreeg na "250 jaar dolen in de woestijn" vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw volop ruimte hierbij een actieve rol te spelen. Bewoners werden in maatschappelijk en religieus opzicht ondersteund. Op verschillende plaatsen werden kerken gesticht.
Het kerkhof in Weiteveen kent een wel heel bijzondere ontstaansgeschiedenis die destijds in heel Nederland volop de aandacht trok. Die aandacht leidde tot steunacties uit met name het zuiden van ons land en bepaalde mede het beeld van Drenthe als oord van armoede.
Nadat we nog even de sfeer geproefd hebben van het eenmaal onmetelijke Bourtangermoeras gaan we richting het oliedorp Schoonebeek. Onderweg kan een vluchtige blik geworpen worden op een unieke boo, een veeschuur op grote afstand van het dorp waar een soort koeherder een groot gedeelte van het jaar vee van zijn baas verzorgde.
De tocht door de Schoonebeker buurten Oostersebos, Middendorp en Westersebos gaat langs magnifieke saksische boerderijen die tot de mooiste van de provincie gerekend kunnen worden. Een prachtige route om te rijden.

De lunch wordt gebruikt in de eertijds vermaarde vestingstad Coevorden. Waarschijnlijk zal er geen tijd zijn om het onlangs opnieuw vorm gegeven stadscentrum te bezoeken met het enige kasteel van Drenthe. Wel wordt in ieder geval tijd uitgetrokken voor een bezoek aan de algemene begraafplaats en de ernaast gelegen Joodse begraafplaats. Via het dorp Wachtum gaat de reis naar Zwinderen waar een niet-onbemiddeld boerenechtpaar met grote belangstelling voor heideontginningen op een schijnbaar willekeurige plaats een particulier graf heeft laten aanleggen. Onderweg naar Oosterhesselen stoppen we even bij het zogenaamde Hunnenkerkhof. Hier liggen enkele weinig-spectaculair ogende, maar niettemin bijzondere prehistorische graven.

De thee word genuttigd in de oude kerk van Oosterhesselen. Daar krijgen we o.a. het verhaal te horen hoe hier allerlei adellijke grafzerken verdwenen. Verschillende van die zerken zullen we even verderop bij Havezathe De Klencke op een niet voor de hand liggende plaats terug zien. Wanneer er nog tijd is, sluiten we de tour af met een korte wandeling naar het vrij in het licht glooiende landschap gelegen Joodse kerkhof in de buurt van Sleen.

Vertrek:
Vertrek Station Groningen halte rondvaartboot om 08.00 uur, vertrek Station Assen 08.45 uur, vertrek Station Emmen 09.45 uur. Prijs € 47,00 pp.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Drenthe