Persbericht

Ooit wilde minister Jet Bussemaker 31 rijksmonumenten afstoten. Daarmee zette zij ook de twee praalgraven van de nationale helden Piet Hein en Maarten Tromp schaamteloos in de verkoop. En of de koper nu de Nationale Monumentenorganisatie zou moeten zijn of niet, dit voelt niet goed. Nog onlangs wilde de gemeente Maasdriel de oude begraafplaats in Rossum sluiten. Als je zoiets leest, vraag je je meteen af: hoeveel waarde hecht de overheid eigenlijk aan ons funeraire erfgoed? Blijkbaar niet veel. Daarom laat Terebinth een duidelijk tegengeluid horen, onder andere via de uitreiking van de Gouden Terebinth, die het behoud van ons funeraire erfgoed moet stimuleren.

Wisseltrofee

De Terebinth wil personen en organisaties aanmoedigen om met name traditionele begraafplaatsen en grafmonumenten onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek. De maatschappij verandert snel: er komen andere manieren van omgaan met onze doden. De crematie wint terrein, natuurbegraafplaatsen komen op en zelfs het vriesdrogen is niet meer nieuw – daardoor raakt de begraafplaats als specifiek en eeuwenoud erfgoed op de achtergrond. En worden talloze begraafplaatsen ook bedreigd in hun bestaan: ze worden gesloten, raken in verval en verdwijnen. De prijs, de Gouden Terebinth, die eens per twee jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een wisseltrofee en bijbehorende oorkonde. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1.000,- verbonden, dat de winnaar bij aanvaarding van de prijs belooft te besteden aan een funerair doel van zijn/haar keuze. Historische verenigingen en andere organisaties die zich voor een specifieke begraafplaats of grafmonument inzetten of stichtingen met een funerair doel, maar ook individuen worden uitgenodigd om hun specifieke activiteit voor de Gouden Terebinth voor te dragen. Het kan, bijvoorbeeld, ook gaan om een instantie of persoon die veel heeft gedaan om het funeraire erfgoed onder de aandacht te brengen in de vorm van een publicatie, het maken van een film of door het geven van rondleidingen over begraafplaatsen. In 2016 ging de eerste prijs met wisseltrofee naar de Stichting Oude Groninger Kerken en in 2018 de Stichting Ter Navolging Tiel.

Aanmelding en jurering

De aanmelding moet aan de volgende criteria voldoen:
De aanmelding moet uiterlijk 21 oktober 2019 bij stichting Terebinth binnen zijn.
De aanmelding/voordracht mag zowel digitaal als per post worden aangeleverd.
Instanties of personen kunnen zichzelf óf een ander voor de prijs voordragen.
De aanmelding/voordracht dient voorzien te zijn van een argumentatie waarom die prijs naar hem/haar zou moeten gaan, in maximaal twee A4’tjes tekst en vergezeld van beeldmateriaal.
De argumentatie moet inzicht geven in wat er is gedaan, waar dat is gedaan, wanneer het is gedaan, hoe het is gedaan, met wie dat is gedaan en hoe het resultaat eruitziet.
De activiteit moet in 2018 en/of 2019 zijn uitgevoerd.
De aanmelding/voordracht dient voorzien te zijn van naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van de aanvrager.
Hiervoor kunt u gebruik maken van het aanmeldingsformulier. Naar het aanmeldingsformulier

Het Bureau van Terebinth beoordeelt of de aanmeldingen/voordrachten compleet zijn en of ze verder beantwoorden aan de gestelde criteria. Daarna – ook afhankelijk van het aantal aanmeldingen – selecteert een voorbereidende werkgroep drie aanmeldingen, die genomineerd worden en die aan een op het vakgebied deskundige jury zullen worden voorgelegd. De nominatie wordt in december bekendgemaakt. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst (eind januari of begin februari) geven alle drie de genomineerden een presentatie van hun project. De driekoppige jury, onder voorzitterschap van Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut; met Nicoline Zemering (directeur begraafplaats Rhijnhof) en Laurens Sparrius (onderzoeker bij Floron) als leden), beslist daarna wie de prijs krijgt; de twee andere genomineerden ontvangen 250 euro. Vervolgens wordt de prijs uitgereikt door de voorzitter van Terebinth.
Het bestuur nodigt iedereen van harte uit de beste kandidaten zo spoedig mogelijk aan te melden!

De toekomst van deze nationale prijs

Vindt u dit een prachtig initiatief? Draagt u het funeraire erfgoed een warm hart toe? Terebinth reikt de prijs in 2022 graag opnieuw uit. Wilt u deze prijs financieel mogelijk maken of op een andere manier steunen, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van Terebinth: Bert Lever,
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief