Met het multiculturele uitvaartcentrum komt er een plek waar alle gemeenschappen volgens hun eigen geloofsovertuiging en uitvaartrituelen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Naar verwachting is het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost medio 2019 klaar voor gebruik.

multiculturele uitvaartcentrum sabrina franken muriel dalgiesh

Sabrina Franken (l) en Muriël Dalgliesh starten officieel de bouw van het multiculturele uitvaartcentrum

Ruimte voor rituelen
Het uitvaartcentrum in Zuidoost wordt niet alleen een plek voor afscheid, ook komen mensen er samen om te herinneren, lotgenoten te ontmoeten of een voorstelling bij te wonen. Zo’n plek, waar alle 160 nationaliteiten die Amsterdam-Zuidoost kent zich thuis voelen, was er nog niet. “Hier in de thuisomgeving was er nog geen ruimte voor een afscheid volgens de tradities, rituelen en regels die voor de inwoners belangrijk zijn. Fantastisch dat die plek er nu wel komt”, vertelt Muriël Dalgliesh, voorzitter bestuurscommissie Zuidoost.

multiculturele uitvaartcentrum artist impression

Artist impressie van het toekomstige uitvaartcentrum

Multicultureel ontwerp
Het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost is volledig samen ontworpen met mensen van verschillende culturen, religies, achtergronden en gemeenschappen in Zuidoost. Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzoring van Yarden: ”Een huis, dat betekent 24 uur per dag open zijn, er kunnen bidden, waken, koken, mensen ontvangen en samenzijn zoals dat voor jóu goed is. Om dat te realiseren zijn we samen met de gemeenschap naar de moskee, de hindoetempel, kerken en buurthuizen gegaan en bij mensen thuis geweest. Van en voor iedereen komt iets terug in het gebouw. Iedereen is hier welkom. Daar zijn we ongelofelijk trots op.”

Ruime toiletten
Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Zo komen er meerdere keukens met de juiste afzuigsystemen voor geurige gerechten uit de Antilliaanse en Surinaamse keukens, toiletten die ruimte bieden voor grote gewaden en omvangrijke hoofddeksels van bijvoorbeeld Ghanese vrouwen en een geluidsinstallatie die afgestemd kan worden op zowel ingetogen als uitbundige diensten. Nabestaanden kunnen de overledene naar eigen inzicht verzorgen of bewassen en zich terugtrekken in een eigen (gebeds-)ruimte.

multiculturele uitvaartcentrum zo gospelchoir

ZO! Gospel Choir treedt op tijdens het feestelijke moment

Medewerkers afspiegeling van de gebruikers
Voor Yarden bracht het proces in aanloop naar de bouw ook nieuwe inzichten. De medewerkers werden in de afgelopen jaren opgeleid en getraind om elk soort afscheid goed te kunnen begeleiden. Samen met een cultureel antropoloog werd een interne leergang ontwikkeld over sterven, uitvaart en rouwen in multicultureel Nederland. Sabrina Franken: “Het team dat straks in dit uitvaartcentrum gaat werken is een afspiegeling van de gebruikers. Hoe kunnen we anders goed gastheerschap waarmaken?”

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.

  

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief