resomerenDeze manieren zijn echter (nog) niet toegestaan in Nederland. Nagenoeg iedereen is onbekend met de inhoud van minstens één van deze manieren (99,6%). Na uitleg over de nieuwe manieren van uitvaartverzorging geeft bijna één op de vijf Nederlanders aan resomeren en/of ecoleren wel te overwegen voor zijn of haar uitvaart. Veel genoemde reden hiervoor is dat het duurzamer, ofwel minder belastend zou zijn voor het milieu. Deze conclusies volgen uit recent consumentenonderzoek van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door PanelWizard/Kien onder ruim 500 Nederlanders van 30 jaar en ouder, blijkt dat 85% van de Nederlanders op dit moment al weet wat er met zijn of haar lichaam moet gebeuren na overlijden. Een meerderheid (54%) geeft aan gecremeerd te willen worden. Een kwart (26%) geeft aan begraven te willen worden. Velen geven aan nog nooit gehoord te hebben van een andere manier van uitvaartverzorging, zoals composteren, cryomeren*, ecoleren** en resomeren***. Wanneer wordt uitgelegd wat de manieren van uitvaartverzorging inhouden, geeft 19% aan resomeren en 18% ecoleren te overwegen. Minder mensen overwegen cryomeren (9%) en composteren (6%). Eén van de redenen om andere manieren van uitvaartverzorging te overwegen is dat het duurzamer, ofwel minder belastend voor het milieu zou zijn. Ruim twee op de vijf (45%) Nederlanders vindt het dan ook belangrijk om te worden geïnformeerd over de duurzame mogelijkheden bij een uitvaart. Een meerderheid is echter niet bereid om meer geld uit te geven aan een duurzamere uitvaart.

Over het Keurmerk Uitvaartzorg
Het Keurmerk Uitvaartzorg helpt consumenten bij het kiezen van een uitvaartonderneming die kwaliteit biedt. De ruim 360 uitvaartondernemers met het Keurmerk zijn gegarandeerd deskundig, betrouwbaar en transparant. Steeds meer uitvaartondernemers beschikken over het Keurmerk; in totaal verzorgen zij nu al een ruime meerderheid van alle uitvaarten in Nederland. Jaarlijks toetst een onafhankelijke instelling of zij nog aan de hoge kwaliteitseisen voldoen. Kijk voor meer informatie: www.keurmerkuitvaartzorg.nl.

* Bij het cryomeren wordt gebruik gemaakt van bevriezing, waarna het lichaam wordt ontbonden. IEr rest een kleine hoeveelheid poeder, welke min of meer vergelijkbaar is met de asresten na een crematie.
** Ecoleren zet het lichaam van de overledene om in een inactief biologisch poeder en is ontwikkeld door het Ierse bedrijf EcoLegacy
***  Resomeren