maar ze de hoogte van het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering niet aanpassen.
Hierdoor kunnen veel Nederlandse huishoudens makkelijk besparen op hun maandelijkse kosten.

Onderzoek
Uit onderzoek van de vergelijkingssite Uitvaartverzekeringwijzer onder 516 huishoudens met een hypotheek, is gebleken dat 99% van de huishoudens die extra hebben afgelost op hun hypotheek, oververzekerd zijn voor hun overlijdensrisicoverzekering
Zij hebben de hypotheekschuld tijdens de looptijd omlaag gebracht, maar het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering hierop niet laten aanpassen.
Hierdoor zijn ze oververzekerd en betalen ze maandelijks onnodig te veel premie.
In veel gevallen laten Nederlandse huizenbezitters duizenden euro's liggen.

 

Bij afsluiten hypotheek

Jaar na extra
aflossing

Verschil

Verzekerd bedrag

€ 250.000

€ 230.000

€ 20 OOO

Totale premie

9950

€ 7922

2 028


Extra aflossen hypotheek

De jaren van crisis zijn voorbij waarin Nederlanders minder geld hebben uitgegeven.
Nu het vertrouwen in de economie de afgelopen jaren is gestegen, geven Nederlanders makkelijker geld uit.
Niet alleen aan etentjes, vakanties en andere luxere uitgaven, maar ook aan het verbouwen van de woning en het extra aflossen van de hypotheek.
Steeds meer Nederlanders lossen extra af op de hypotheek en dat komt grotendeels doordat de rentes op spaarrekeningen een stuk lager zijn dan de meeste hypotheekrentes.

De heer Schouten, initiatiefnemer van de Uitvaartverzekeringwijzer, zegt hierover "Bij het extra aflossen van de hypotheekschuld vergeten mensen bijna altijd het bedrag van de overlijdensrisicoverzekering aan te passen. Maar liefst 99% van de onderzochte huishoudens, die ook daadwerkelijk extra hebben afgelost, lieten weten dat ze het het verzekerd bedrag van hun overlijdensrisicoverzekering niet hebben laten aanpassen."

Veel onwetendheid
Bij een autoverzekering en reisverzekering weten mensen dat ze gemakkelijk de dekking kunnen aanpassen.
Echter wist 86% van de respondenten niet dat het aanpassen van het verzekerd bedrag bij overlijdensrisicoverzekeringen ook mogelijk is.
Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij het kopen van een woning is in Nederland niet bij de wet verplicht, maar wordt wel vaak verplicht door de hypotheekverstrekker.

Uitvaartverzekeringwijzer vindt het de taak van hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs om mensen hierover te informeren als ze een extra aflossing doen op hun hypotheek.
Ook wil de Uitvaartverzekeringwijzer mensen die geen extra aflossing hebben gedaan op hun hypotheek, maar wel al jarenlang hun hypotheek aflossen erop attenderen dat het verstandig kan zijn om tussentijds contact op te nemen met hun overlijdensrisicoverzekeraar om te controleren of ze ook kunnen besparen.

Extra informatie over het onderzoek

• het onderzoek is uitgevoerd onder 863 huishoudens

• van deze groep hebben 516 huishoudens een hypotheek en 511 een overlijdensrisicoverzekering

• van de 516 huishoudens met een hypotheek hebben 194 huishoudens tijdens de looptijd van de hypotheek extra afgelost

• slechts 2 huishoudens hebben daarbij tevens het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering aan laten passen

• slechts 4 huishoudens van de 194 wisten dat het mogelijk was om het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering aan te passen