2

Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 31
30 juli t/m 5 augustus 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaart juli en augustus 2007 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juli/augustus 2007. (Thema: Opleidingen)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Begraaftarieven op politiek agenda. Plantagehof Culemborg. Natuurbegraafplaats Kerkrade. Lijk-schouwing zonder snijden. Buitenlands nieuws: Uitvaarttelevisie Duitsland. Eerste natuurbegraafplaats Spanje. Meer begraven dan cremeren in Zweden .Vers van de pers. Uitvaart-noviteiten: Kunstzinnige Therapie. Digitaal testament. Milieuvriendelijke urn. Columns: Frank Mutter "Een eenvoudige staats-begrafenis. Henk Kok: "Geloven". En een aantal artikelen waaronder:
EQ of IQ?
Met de verdergaande professionalisering van de uitvaartbranche neemt ook het gewicht van de opleiding toe. Wat is belangrijker, EQ of IQ?
Een kwestie van geduld
Handgemaakte baarkleden, kunstzinnige kisten, gedenkboekjes, begeleidingskaarsen, troostgeschenken. Aanbod genoeg, maar hoe bereik je de klant?

BN De Stem. 30 juli 2007. Binnen zeven jaar geen plek meer op begraafplaats Zundertseweg
Bart Pals: De begraafplaats aan de Zundertseweg is over zeven jaar vol en moet daarom uitgebreid worden. Dat schrijft de gemeente Etten-Leur aan de raadsleden. Bijna alle begrafenissen in Etten-Leur, jaarlijks zo'n 45, zijn op deze begraafplaats. Om genoeg capaciteit te garanderen voor de komende twintig jaar zijn 450 extra graven nodig. Hiervoor zou plaats zijn aan de noordkant van het kerkhof, maar eerst moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Aan de Zundertseweg liggen een kleine tweeduizend graven. Vooruitlopend op de uitbreiding van de begraafplaats komen er dit jaar al negentig urnkelders bij. Nu zijn er zo'n tweehonderd daarvan. Probleem is dat begin dit jaar nog maar 33 nieuwe urnkelders beschikbaar waren terwijl er jaarlijks ruim vijftien nodig zijn. Om voldoende capaciteit voor de komende twintig jaar te kunnen bieden zijn er nog eens 250 extra plaatsen nodig. Hiervoor is op dit moment nog geen plaats.

Verschillende kranten. 1 augustus 2007. Utrecht vindt oude kloostergraven
Archeologen hebben in de Utrechtse wijk Ondiep graven ontdekt die bij een middeleeuws klooster hebben behoord. Zij hebben ook delen van de fundamenten van het gebouw blootgelegd. Op de plek waar de graven werden aangetroffen,' stond van 1392 tot 1580; het klooster Nieuwlicht van destrenge orde van de kartuizers. Inmiddels zijn dertien graven gevonden, vermoedelijk van monniken uit het klooster.

Avro opnamen lijkenhuisje Stadsbegraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant. 2 augustus 2007. Overwoekerd dodenpark maakt kans op tv prijs.
De bomen groeien uit het dak en de gevels storten bijna tot kleine brokjes ineen. Het negentiende-eeuwse lijkenhuisje op de Algemene Begraaf-plaats in Leeuwarden is in' „erbarmelijke toestand", vindt architectuur-historicus Karel Loeff van Avondprogramma Restauratie. Dat geldt eigenlijk ook voor de omgeving: kletsnatte paden, woekerende taxusbomen en gebroken grafstenen. En toch is het lommerijke grafpark schitterend, vinden de programmamakers. Deze week maken ze er dagelijks opnamen. Dit doen ze ook bij dertien andere zwaar verwaarloosde monumenten door het hele land. Eén hiervan maakt kans op een restauratieprijs van € 1 miljoen, aangeboden door de Bankgiroloterij. De kijkers bepalen welk plan wint........Lucas Pieters Roodbaard, bekend als tekenaar van de Prinsentuin, ontwierp de begraafplaats in 1830, waarbij hij een romantische landschapsstijl toepaste. Hij ligt er zelf begraven...... Ook als de tv-prijs aan Leeuwarden voorbijgaat, overweegt de gemeente om de begraafplaats een eenvoudige opknapbeurt te geven, zegt ambtenaar Leo van der Laan. Willen de inwoners Leeuwarden liever een zeer uitgebreide restauratie, dan zullen ze dit najaar moeten stemmen bij de Avro.

Leeuwarder Courant. 4 augustus 2007. Schier roept op tot onderhoud graven
Rechthebbenden van graven op Schiermonnikoog die te weinig onderhoud verrichten, krijgen een brief van de gemeente waar in staat dat ze orde op zaken moeten stellen. Verzakte grafmonumenten moeten hersteld worden, de teksten op de gedenktekens moeten leesbaar blijven en de grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaats moeten onkruidvrij zijn. Wie geen belang meer heeft bij een graf, kan het afstaan aan de gemeente.
Voor graven die een historische betekenis hebben of er zeer uitzonderlijk uitzien, maakt de gemeente een uitzondering. Deze grafmonumenten worden niet geruimd. Er is een commissie ingesteld om een lijst te maken van bijzondere graven.

RTV Noord. 4 augusutus 2007. Delfzijl krijgt een eigen crematorium.
Uitvaartzorg Het Noorden wil op de nieuwe begraafplaats Maarhof een crematorium neerzetten met een aula waar 250 mensen terecht kunnen.
Nu moeten inwoners van Delfzijl voor een crematorium naar Appingedam of Groningen. Uitvaartzorg Het Noorden heeft eerder, op verzoek van de gemeente, onderzocht of er behoefte is aan een crematorium in Delfzijl. De uitkomst van dit onderzoek was positief

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage