Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 24
11 juni t/m 17 juni 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Volkskrant (Magazine) 16 juni 2007. Heilzame herhaling.
(red. 4 pagina's groot artikel over rituelen)
Opa's wijn

De schoonfamilie van Diana Braat herdenkt de sterfdag van haar schoonvader altijd met een gezamenlijk etentje. Braat: 'Op andere momenten dat we hem erbij willen hebben, zoals bij de .geboorte van een nieuw kleinkind, proosten we op hem met een bepaalde wijn waarvan hij hield; 'Opa's wijn.' Onze dochters proosten dan met Dik-sap mee. De jongste neemt daartoe vaak het initiatief en zo is mijn schoonvader er te pas en te onpas bij.'
Herdenken van gestowen familie is ook een manier om met het verdriet om te gaan. Zo'n ritueel geeft een kader aan waarbinnen je je emoties kunt laten stromen, zegt rouw-expert Riet Fiddelaers Jaspers. 'Je weet dat zo'n ritueel ook weer ophoudt, dus je kunt je veilig laten gaan.'
Herdenkingsdozen
Wat zij tegenwoordig regelmatig meemaakt, is dat ouders die weten dat ze gaan overlijden en nog jonge kinderen hebben, zelf vast een begin maken met rituelen om hun nagedachtenis mee vorm te-geven. 'Vier maanden voor haar dood werd ik gebeld door een jonge vrouw met borstkanker, haar kinderen waren 6 en 9. Ze heeft samen met haar kinderen herdenkingsdozen gemaakt. Ze is met haar dochter, die haar sieraden zou krijgen, bij Xenos een kistje gaan kopen om de ringetjes straks in te kunnen doen, en dat kistje kwam in die doos. Daar kwam ook haar afscheidsbrief in, en een flesje van haar parfum, zodat ze haar geur konden vasthouden. Tijdens de begrafenis stonden die dozen op de kist.
'Ook kende ik een jonge vader die aan leukemie zou overlijden. Omdat hij zijn twee zoontjes altijd voorlas voor het slapen gaan, heeft hij verhaaltjes ingesproken op band. Zijn zoontjes luisteren nu voor het slapen gaan naar z'n stem als ze daar behoefte aan hebben. 'Welterusten jongen.' 'Welterusten
pap"...........

De Gelderander. 16 juni 2007. Buste van Jacob van Lennep in Oosterbeek
Wilma Reinders: De buste van Jacob van Lennep staat sinds gisteren weer op zijn plek. Op de begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek. De marmeren buste is het afgelopen half jaar gerestaureerd. Het beeld was in de afgelopen 140 jaar versuikerd. Dat houdt in dat het marmer door zure regen is aangetast en gedeeltelijk opgelost. Daardoor kreeg Van Lennep steeds vagere gelaatstrekken. Het hek rond het grafmonument is voorzien van een nieuwe fundering. Ook de marmeren zwaan bij het graf is schoongemaakt. Het grafmonument wordt morgen symbolisch overgedragen aan wethouder Van Uitert van de gemeente Renkum en de familie Van Lennep. Jacob van Lennep, die leefde van 1801 tot 1868 was schrijver, dichter en rijksadvocaat. De restauratie is geïnitieerd door de stichting Begraafplaats Fangmanweg. Drie Oosterbekers - Izaäk Risseeuw, Jan Hofstede en Theo Vermeulen - trokken zich het lot van de begraafplaats aan, die flink verwaarloosd was. "Toen hebben we besloten daar wat aan te doen", zegt Risseeuw. "Gewoon, uit betrokkenheid. Hier zijn heel bijzondere dingen, die moet je in stand houden."

Brabants dagblad. 14 juni 2007. Groot verschil begraaftarief
Natasja Ververs: Er zijn grote verschillen in de tarieven die begraafplaatsen in de Bommelerwaard in rekening brengen bij nabestaanden. Het verschil loopt op tot 1.497 euro. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen en de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen Begraven worden in de Sint-Martinusparochie in Zaltbommel is ruim twee keer zo goedkoop als op de gemeentelijke begraafplaatsen in Zaltbommel en Maasdriel. En bijna 2½ keer goedkoper dan in de gemeente Neerijnen. Het lagere tarief komt onder meer doordat vrijwilligers de katholieke begraafplaats aan de De Virieusingel onderhouden, concluderen de onderzoekers.
Voor een eenpersoonsgraf voor 20 jaar moet in de St. Martinusparochie 965 euro worden neergeteld. Op de gemeentelijke begraafplaats van Zaltbommel is dat 3.119 euro voor 30 jaar (omgerekend 2.079 euro voor 20 jaar). Maasdriel is iets duurder met 2.419 euro voor 20 jaar en Neerijnen is het duurst met 2.462 euro voor een graf. Voor een tweepersoonsgraf kun je wel beter in Neerijnen zijn. Dat kost daar 2.908 euro voor 20 jaar. Maasdriel is het duurst met 4.494 euro. In Zaltbommel kost dat 4.795 euro voor 30 jaar (omgerekend 3.196 euro voor 20 jaar). De begraafplaats van de parochie St. Martinus is opnieuw het goedkoopst met 1.370 euro voor een tweepersoonsgraf voor 20 jaar.

De Gelderlander. 14 juni 2007. Begraafplaats bijna klaar
Aan de Achterweg net buiten de stad Culemborg leggen bouwvakkers momenteel de laatste hand aan de nieuwe begraafplaats. Deze ligt pal naast de oude met 2600 graven. Op de nieuwe komt de mogelijkheid voor 1200 graven. De opening van de dodenakker is op 11 juli. Dan wordt ook de naam ervan bekend gemaakt. Voor het bedenken van die naam heeft de Beheerstichting Begraafplaatsen Culemborg in dit voorjaar een klein prijsvraagje uitgeschreven. Er kwamen vervolgens honderdzestig inzendingen binnen. Daaruit moet de beheer-stichting er een uitkiezen. Met de nieuwe begraaf-plaats kan Culemborg volgens de demografische berekeningen een kwart eeuw vooruit.

Verschillende kranten. 13 juni 2007. 'Nog te vaak morfine gebruikt bij versterving'
(GPD) -Vier op de tien artsen die palliatieve sedatie (versterving) toepassen, gebruiken daarvoor niet de goede middelen. In de meeste gevallen dienen ze niet slaapmiddelen maar morfine toe, dat vooral de pijn bestrijdt. Dit concludeert onderzoeker Jeroen Hasselaar van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De richtlijnen die de artsenorganisatie KNMG heeft opgesteld, moeten beter worden nageleefd, vindt Hasselaar. Hij pleit voor palliatieve zorgconsulenten die artsen kunnen informeren. Zijn bevindingen staan in het internationale tijdschrift 'Archives of Internal Me-dicine'........

Leeuwarder Courant. 13 juni 2007. Gravin bijgezet in familiegraf Schier
De Duitse gravin Ursula von Bernstorif die op 12 maart op 80-jarige leeftijd is overleden, is gisterenmiddag bijgezet in het familiegraf van de Von Bernstorffs op het het kerkhof van Schiermonnikoog Zij was de weduwe van de in 1987 overleden Bechtold Eugen Graaf von Bernstorff, de laatste privé-eigenaar van Schiermonnikoog die het eiland tot 1945 in zijn bezit had. Bij de bijzetting van de urn van de gravin waren naast de familieleden, een aantal vrienden, burgemeester Bert Swart en leden van het jachtgezelschap van Schiermonnikoog aanwezig.

Leeuwarder Courant. 13 juni 2007. Nabestaanden moeten as eerlijk delen
De 57-jarige nabestaande geliefde van een overleden man uit Groningen moet de as van haar gecremeerde vriend delen met de zoon van de gestorvene uit diens eerdere huwelijk. Dat heeft de Groningse rechtbank gisteren bepaald. Voorwaarde voor het eerlijk delen is wel dat de uit het huis van de vrouw gestolen urn door de onbekende dief -de zoon?- wordt afgeleverd bij het crematorium, zodat daar twee identieke urnen met de as kunnen worden afgevuld.
De vrouw, die zeven maanden voor zijn dood een relatie met de man kreeg, zweert dat het diens laatste wil was om ook na zijn dood ‘altijd bij haar te blijven'. De vrouw vroeg en kreeg de as na de crematie mee en gaf de urn een mooi plekje op de printerkast.
De zoon, die suggereert dat zijn vader niet altijd even gelukkig was bij de vrouw, wil de urn op een urnenveld, zodat (klein-) kinderen er op bezoek kunnen. Hij ziet het niet zitten een bloemetje te moeten leggen in het huis van de stiefmoeder.
In april deed de vrouw aangifte van diefstal, toen de urn van haar printerkast bleek verdwenen. Getuigen wezen met de beschuldigende vinger naar de zoon. De vrouw eiste de urn gisteren voor de rechtbank op.
De rechter wilde bemiddelen door de as dan maar te verdelen, maar dan moest de urn er wel zijn. De rechter gaf beide kemphanen daarom tot 20 juni de tijd de ‘onvindbare' urn anoniem te bezorgen bij het crematorium. Daar moet de as over twee identieke urnen worden verdeeld, met identieke naamplaatjes. Zo krijgen beide partijen alsnog een eigen urn en dus een eigen gedenkplaats. Beide nabestaanden gingen vrijwel zonder aarzeling akkoord met deze oplossing.

Verschillende kranten. 12 juni 2007. Nieuw deel Rhijnhof in gebruik genomen
Vrijdag is het nieuwe gedeelte van begraafplaats Rhijnhof door burgemeester Lenferink officieel overgedragen oud-burgemeester aan Cees Goekoop, voorzitter Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof. Lenferink knipte een lint door waarmee hij het pad naar het nieuwe gedeelte ‘Veldheim’ opende. Direct na de openingshandeling werd een nieuwe fontein in werking gesteld. Deze is aangeboden door Arcadis. Er is door Rhijnhof veel aandacht besteed aan de inrichting van Veldheim om zo een passende sfeer te creëren voor de nabestaanden. Water en groen zorgen voor een rustige en parkachtige uitstraling. Het nieuwe gedeelte van Veldheim beslaat circa 1,5 hectare grond. Om deze grond zo optimaal mogelijk te benutten is er naast ruimte voor 620 zandgraven - waarin maximaal drie overledenen begraven kunnen worden - ook plaats gemaakt voor 838 keldergraven. Dit zijn graven waarin vijf overledenen kunnen worden bijgezet. Daarnaast is er plek voor 62 kindergraven.

Dagblad van het Noorden. 11 juni 2007. Nieuwe entree voor begraafplaats 2e Exloermond
De Stichting Stratenmakersfestival 2e Exloërmond gaat een nieuwe entree maken voor de begraafplaats in het dorp. Dat komt in de plaats van het vervallen kunstwerk bij de toegang, dat onlangs is gesloopt. De voormalige gemeente Odoorn liet ruim negen jaar geleden een kunstwerk voor de entree van de begraafplaats maken door kunstenares Heike Suhre. Zij plaatste zuilen van keramiek bij de toegang. Die zuilen hadden nogal te lijden onder het weer, waardoor ze eerder dit jaar werden gesloopt. Dat bracht de Stichting Stratenmakersfestival op het idee om - in opdracht van de gemeente Borger-Odoorn -een nieuwe entree te maken. Over twee weken wordt begonnen met het werk.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage