Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 22
28 mei t/m 3 juni 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad uitvaart Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, mei 2007. (Thema: Thanopraxie en koelen)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Nederlandse rouwbloemen in Spanje. Grafkosten-onderzoek.Protest artsen tegen crematorium. Boekje Balsemen. Buitenlands nieuws: Congres historische begraafplaatsen. Hospice is geen uitvaartonderneming. Vers van de pers. Uitvaart-noviteiten: Vlindernaam. Opzegdienst. Columns: Frank Mutter ' Boete voor zorgeloze begrafenis-ondernemers" en Henk Kok "Beroemde doden in mei". En een aantal artikelen waaronder:
De heilige cirkel
De oude rituelen die sjamanisten gebruiken, kunnen van betekenis zijn bij het vormgeven van belangrijke momenten in iemands leven. Bij een uitvaartdienst bijvoorbeeld, of een dodenwake.
Dialoog over vraag en aanbod
Het gemeentelijke begraafplaatsbeleid verandert langzaamaan van obligaat begraafaanbod tot gewenst begraafproduct. Om aanbod en vraag op elkaar te laten aansluiten, zoeken steeds meer gemeenten de dialoog met hun inwoners.

ledenblad Terebinth juni 2007 Ledenblad Terebinth. Nummer 2. juni 2007.
Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Van grafsteen naar steengroeve
Hoewel verwerking van zandsteen is verboden, komen begraafplaatsmedewerkers vaak zandstenen gedenktekens tegen. Het personeel van Bergklooster bezocht de groeve. Bert Pierik doet verslag van een personeelsuitje.
Vlamingen verkennen Den Haag en omgeving
Wat is er bijzonder aan onze funeraire cultuur? Een vergelijking met het buitenland geeft antwoord op deze vraag. Vlaming Jacques Buermans bezocht met de Grafzerkjes de Hollandse kerken en begraafplaatsen.

vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.5. juni 2007.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Koelen bij thuis opbaren
'Je lijkt soms wel een verhuizer.' Het is een van de verzuchtingen over koelapparatuur bij thuis-opbaringen. Kan het niet stiller, lichter, handzamer en beter regelbaar? En: is het eigenlijk wel nodig?
Piëteitsvol ruimen
Het Comité van Waakzaamheid heeft het piëteitsvol ruimen van graven op de politieke agenda gekregen. De ontstane ophef over knekelputten heeft in Apeldoorn al geleid tot een convenant en in Den Haag tot een motie. Funerair historicus Wim Cappers belicht dë veranderende mores rond ruimen.

Algemeen Dagblad. 29 mei 2007. 1700 skeletten wachten onder Delft
Julia Broos: Delft bereidt zich in alle stilte voor op één van de spectaculairste opgravingen uit haar geschiedenis.
Onder de geparkeerde auto’s op de Gasthuisplaats liggen op ruim 60 centimeter diepte naar schatting 1700 skeletten uit de 13de, 14de, 15de en 16de eeuw. Archeologen staan te springen om aan de slag te gaan, maar het wachten is op de Koepoortgarage. Hoewel dit project wordt geplaagd door verzakkende huizen en andere tegenvallers, staat de voltooiing van die garage nu gepland voor eind volgend jaar. Pas daarna worden de parkeerplaatsen op de Gasthuisplaats opgeheven en kan de archeologische dienst zijn werk doen. Dat is nodig, omdat op het terrein nieuwbouw komt en daarbij worden alle historische sporen voorgoed uitgewist.........

Blik op het nieuws. 31 mei 2007. Herstel graven begraafplaats in Beerta
Landschapsbeheer Groningen gaat binnenkort starten met het herstel van de graven op de begraafplaats in Beerta. Dankzij een bijdrage van de gemeente Reiderland en een Europese Leader-subsidie wordt het herstel van een groot aantal graven mogelijk gemaakt. Omdat niet alle kosten gedekt worden, is men op zoek naar vrijwilligers die hun steentje aan het herstel van de begraafplaats willen bijdragen. Het gaat hierbij om eenvoudige werkzaamheden, zoals het ontroesten en verven van hekwerken en het schoonmaken en leesbaar maken van teksten op grafstenen. Er wordt een speciale instructieochtend georganiseerd om de vrijwilligers op weg te helpen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden vóór 1 oktober 2007 afgerond kunnen worden. Heeft u zin om mee te helpen of heeft u vragen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Groningen (mevr. M. Kattenwinkel) tel. 050-5345199.

Algemeen Dagblad. 2 juni 2007. Begraafplaats flink uitgebreid
De algemene begraafplaats Thijmhof aan de Alberdingk Thijmlaan wordt uitgebreid. In de richting van het Gouwebos komt er een strook grond bij. De uitbreiding is nodig om ook na 2010 nog ruimte te hebben. De sloten tussen het oude en nieuwe deel worden gedempt, ook de beplanting wordt weggehaald. Wel komt er een grote vijver langs het Wilgenlaantje en een brede sloot tussen de begraafplaats en het Gouwebos.Het terrein moet bovendien opgehoogd worden omdat de graven boven het grondwater moeten blijven. Het zand is inmiddels opgebracht en moet enige tijd zo blijven liggen zodat de bodem zich kan zetten........Tegen 2010 is de nieuw verworven dodenakker pas in gebruik te nemen. Maar dan kan Waddinxveen in ieder geval zeker vijftien jaar vooruit. De huidige grafvelden raken vol omdat de grafrechten nog niet zijn afgelopen. Dus is het ruimen van graven voor 2010 niet aan de orde. Bovendien neemt de vergrijzing in het Gouwedorp de komende jaren toe.

BN De Stem 1 juni 2007. Kerkhof Alphen 'zichtlocatie'
Tineke Louwerse: Als het aan burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam ligt, wordt de oude parochiebegraafplaats midden in Alphen 'een zichtlocatie'. Nu is dat kerkhof nog omgeven door muren en een hoge coniferenhaag. "Maar de begraafplaats biedt een mooie aanblik. We zijn daarom met het kerkbestuur in gesprek om er meer openheid aan te geven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een muur te vervangen door een hek", zeggen B en W. Het kerkbestuur weigerde gisteren commentaar te geven op deze wens van de gemeente. B en W vinden dat de gemetselde grafstenen het kerkhof bijzonder maken. Sinds ongeveer 1940 zijn op de begraafplaats uniforme grafmonumenten geplaatst. Dat was naar een wens van de vroegere pastoor W. Binck, die vond dat alle doden gelijk waren. Er bevinden zich nu nog zo'n driehonderd graven op het kerkhof. Er wordt nog wel eens iemand begraven maar dan gaat het om bijzettingen in bestaande graven.

Ditiale zerk Leeuwarder Courant 1 juni 2007. Een filmpje op de grafzerk
Wietske Koen: Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld 150.000 mensen. De helft van hen wordt gecremeerd. Als nu een bescheiden percentage van de andere helft aan de digizerk wil, betekent dat een florerende handel, aldus Henk Rozema. De Grootegaster liet zijn idee ontwikkelen en plaatste deze week de eerste digitale grafsteen: de digizerk. Het begon allemaal toen Henk Rozema uit Grootegast zes jaar geleden afscheid nam van een werkzaam leven. Hij was 65 geworden en ter gelegenheid van zijn afscheidsfeest had hij een fotocompilatie gemaakt met daarin de hoogtepunten van zijn leven. Zijn beide zoons grapten dat hij het 'filmpje' maar goed moest bewaren. Dat zou hen bij hun vaders overlijden immers nog goed van pas komen. Toen ging er bij Rozema een lichtje branden: daar moest 'ie iets mee doen. Zoiets zou prima passen op een grafsteen, bedacht hij......Digizerk kost tussen de € 5000 en € 10.000. „Het type paneel en batterij maakt het verschil", aldus de uitvinder. Deze week werd Rozema's eerste product geplaatst op de dodenakker van Rhenen, op het graf van een op respectabele leeftijd overleden vrouw.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage