Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 12
21 maart 2005 t/m 27 maart 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeftijd maart 2005 uitgave Algemeen Belang Leeftijd, magazine over leven en dood, uitgave Algemeen Belang te Groningen.
Leven op Selwerderhof.
Interview met Hedy Vegter, teamleidster begraafplaatsen in Groningen.
Helderheid over de uitvaartkosten 2005
Artikel over kostenkant van de uitvaartverzorging.
"Goedenavond"
Artikel over het team teleadviseurs.

Deze hele week was was er veel aandacht op tv, radio en in de andere nieuwsmedia over de passieve euthanasie van Terri Schiavo, enkel berichten:
Volkskrant, 21 maart 2005. Politiek VS rekt leven
comapatiënt
De Amerikaanse president George Bush heeft vanmorgen vroeg een noodwet ondertekend die is bedoeld om het leven van de 41-jarige comapatiente Terri Schiavo te rekken. De actie van Bush volgt op een stemming in het Amerikaanse parlement, dat de wet in overgrote meerderheid steunt. Het Huis van Afgevaardigden stemde vanmorgen voor de wet, nadat de Senaat deze eerder al unaniem had gesteund.
Terri Schiavo ligt al vijftien jaar met een zware hersenbeschadiging in coma in een verzorgingstehuis. Haar man wil dat zij sterft, haar ouders willen haar in leven houden.
De nieuwe wet maakt het mogelijk dat een federale rechter de zaak opnieuw bekijkt om te bepalen of Terri's rechten geschonden worden als het toedienen van voedsel, water en medicijnen wordt gestaakt. „In dit soort zaken, waarbij serieuze vragen en twijfels aan de orde zijn, dienen onze gemeenschap, onze wetten en onze rechtbanken in het voordeel van het leven te oordelen", aldus Bush. De president onderbrak dit weekeinde zijn vakantie in Texas voor de noodwet.

Leeuwarder Courant, 24 maart 2005. Einde juridische strijd om Terri nabij
Diederik van Hoogstraten: Terwijl de zwaar gehandicapte Terri Schiavo in Florida 'snel wegzakt', raken de juridische mogelijkheden om haar in leven te houden uitgeput. Federale rechters wezen woensdag tweemaal het verzoek van de familie af om de vrouw weer te voeden. Drie rechters van het Hof van beroep in Atlanta besloten gisteren na een eerste zitting dat de euthanasie op de 41-jarige Schiavo rechtmatig is, in overeenstemming met alle voorgaande besluiten genomen door rechters op staats- en federaal niveau. Schiavo's ouders vroegen vervolgens om een spoed-zitting van het voltallige Hof. maar dat werd afgewezen. De laatste juridische optie is een beroep bij het Hooggerechtshof in Washington. Omdat het hoogste hof de zaak nog in januari weigerde te horen, vreest de familie dat de kans op succes in Washington klein is.

Volkskrant, 25 maart 2005. Rechters trekken handen af van Terri
Diederik van Hoogstraten: Alle juridische en politieke mogelijkheden zijn uitgeput om euthanasie op gehandicapte vrouw te voorkomen. De ernstig gehandicapte Terri Schiavo zal een dezer dagen vrijwel zeker overlijden. Alle juridische en politieke mogelijkheden om haar in leven (e houden zijn uitgeput, nadat een staatsrechter in Florida en het Hooggerechtshof in Washington gisteren hebben geoordeeld dat de euthanasie gerechtvaardigd is.
Het federale hof in Washington besloot de zaak niet te horen, zoals het vier maal eerder weigerde om
betrokken te raken. Zo sleinde liet hof impliciet in niet alle rechters die de afgelopen jaren besloten dat Michael Schiavo het recht had om zijn vrouw te laten sterven.
Daarmee was de juridische route afgesloten voor de ouders van Terri, die deze week alle stadia van het federale reehtssyteem doorliepen. Nadat staatsrechter George Greer afgelopen vrijdag had geoordeeld dat de voedingssonde verwijderd moest worden, is Schiavo snel achteruit gegaan.
In een laatste politieke interventie mengde Jeb Bush zich woensdag opnieuw in de kwestie. De gouverneur van Florida en broer van de president vroeg Greer om de staat de wettige zeggenschap over Terri te geven, waarna de voeding weer hervat zou zijn.
Tegelijkertijd vroeg de staat om een onderzoek naar beschuldigingen dat Michael Schiavo zijn vrouw 'mishandeld' zou hebben door haar adequate behandeling te ontzeggen sinds ze in 1990 hersen-dood raakte. Ten slotte diende de staat een beëdigde verklaring in, waarin een medicus tot een nieuwe, minder ernstige diagnose van Terri kwam.
Greer wees de verzoeken donderdag af. Die waren volgens hem enkel ingediend 'met als doel het
definitieve oordeel van deze rechtbank te omzeilen'.
Zo kwam de zeven jaar durende strijd over het lol van Terri Schiavo ten einde.

Leeuwarder Courant, 21 maart 2005.
Notaris handelde onrechtmatig
Oud-notaris Hendrik Vrieze uit Gorredijk heeft bij de afwikkeling van een boedel een boerderij zonder volmacht van de erven te koop aangeboden. In een civiele procedure oordeelt Leeuwarder rechter Rob Giltay dat hij onrechtmatig jegens de erven heeft gehandeld. De schade die daarvan het gevolg is, moet hij voor zijn rekening nemen. Over de hoogte van de schade moet nog verder worden geprocedeerd.
In 1980 had de latere erflater een boerderij aan de Bütewei in Terwispel gekocht. In het koopcontract stond dat de boerderij bij verkoop eerst aan de vroegere eigenaresse moest worden aangeboden. Na de dood van de erflater in 1992 deed de notaris dat aanbod inderdaad namens de erven. De waarde van de boerderij met erf werd door deskundigen bepaald op ƒ205.000 (€93.000). De erven wilden de boerderij niet overdragen. Maar eerst de rechtbank in Groningen en later het gerechtshof in Leeuwarden bepaalden dat ze moesten meewerken aan de overdracht. In de civiele procedure kreeg Vrieze in een tussenvonnis de kans te bewijzen dat hij een volmacht had gehad om de boerderij aan de vroegere eigenaresse aan te bieden. De rechter concludeert na het horen van getuigen dat de ex-notaris er niet in is geslaagd het bewijs te leveren.

Verschillende kranten, 23 maart 2005. Hoge raad wijst zelfdodingshulp af
(ANP, GPD) De Hoge Raad verwerpt de cassatie die zelfdodingsconsulent Willem Muns van stichting De Einder had ingesteld tegen de straf die het gerechtshof in Leeuwarden hem in 2003 had opgelegd. Het hof oordeelde toen dat Muns behulpzaam is geweest bij de zelfmoord van een 81-jarige vrouw in 2001. De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat die conclusie juist is en dat het moment waarop de hulp is geboden niet doorslaggevend is voor het antwoord op de vraag of sprake is van 'behulpzaam zijn". Door de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling van het hof tot een jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, onherroepelijk.
Volgens Jan Boksem, advocaat van Muns, was er geen sprake van 'behulpzaam zijn', omdat de zelfdodingsconsulent heeft geholpen voorafgaand aan haar zelfmoord en niet tijdens het plegen daarvan. De man zou daarom niet strafbaar zijn.
Volgens het openbaar ministerie verleende Muns passieve hulp door op verzoek van de vrouw drie zelfdodingsmogelij kneden aan te bieden. Uiteindelijk bleek zelfdoding door een combinatie van verstikking, alcohol en medicijnen het meest haalbaar. De vrouw verzocht de man daarop de benodigdheden op papier te zetten.
Ook deed Muns bij zichzelf voor hoe de vrouw een elastiek om haar hals kon binden, zodat ze de plastic zak die zij over haar hoofd moest doen. effectief kon afsluiten. Muns was als enige aanwezig bij de feitelijke zelfdoding. Twintig minuten nadat de vrouw haar zelfmoordpoging was begonnen, bleek haar ademhaling nog krachtig. Muns controleerde daarop eventuele luchtstromen uit de plastic zak. De vrouw overleed uiteindelijk wel.
Stichting De Einder is een landelijke instelling die mensen adviseert die zelfdoding overwegen.
 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage