Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 11
14 maart 2005 t/m 20 maart 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart maart 2005Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, maart 2005. Thema: Begraafplaatsen In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Keurmerk Uitvaartzorg, Kunstproject met 153 kinderkistjes, Daling sterfte in 2004. Column Recht: 'Dertig centimeter meten' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Beroemde doden in maart ' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Georganiseerd herdenken.
Annette Rebel: Wie de deuren opent voor een herdenkingsbijeenkomst, kan een flinke opkomst verwachten van mensen die na afloop dankbaar vertrekken. Steeds meer begraafplaatsen en crema-toria nemen de moeite om iets voor nabestaanden te organiseren. En geven zo een warm visitekaartje af.
Omgaan met gezondheidsrisico's: 'Dood is toch dood?'
Jasper Enklaar: Wie werkt met overledenen moet zich bewust zijn van de gezondheidsrisico's. Maar een ongelukje is zo gebeurd. Dus moet je alles doen om te voorkomen dat het mis gaat. 'De kennis op dit gebied mag best wat groter'.
Achter de beukenhaag:
Puck Kooij: Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat ongedoopte kinderen van katholieke ouders niet in gewijde aarde mochten worden begraven. Voor hen was er geen plaats in de hemel. Zij verdwenen in stilte 'achter de beukenhaag'.

Strax lente 2005Leven met sterfelijkheid, lente 2005
In dit magazine voor consumenten, dat het leven met sterfelijkheid centraal stelt, veel artikelen over tal van onderwerpen waaronder:
Na de zondvloed:
Hoe Atjehers het verlies van hun geliefden verwerken.
'Verzet je niet tegen het onvermijdelijke':
De levensvisie van kinderboekenschrijver Jan Terlouw
De mensen staan centraal: Zorginstellingen experimenteren met nieuwe vormen van dienst-verlening
De tomeloze energie van een levensgenieter:
Martin Ros stopt nooit met werken.

Verschillende kranten, 13 maart 2005. Zeeuwse mummie waarschijnlijk echt
(GPD) - De mummie van het Zeeuws Museum is zeer waarschijnlijk een originele Egyptische. Dat is een belangrijke uitkomst van een CT-(röntgen) scan die gisteren in het Ooster-scheldeziekenhuis in Goes is uitgevoerd. Het museum wil met de scan duidelijkheid krijgen over de mummie. „Er wordt gezegd dat het een meisje van zeven jaar is dat is overleden aan de Engelse ziekte", aldus conservator Hesther van den Donk van het Zeeuws Museum. De mummie is in 1783 aan het Zeeuws Genootschap der Weten-schappen geschonken door Adriaan Moens, die een hoge functie had bij de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).
De foto's lieten zien dat het in elk geval om een compleet skelet gaat, dat volgens radiologe Smid-Geirnaerdt 'anatomisch bij elkaar past'. Daarmee is vervalsing zo goed als uitgesloten, aangezien daar vaak alleen een schedel voor werd gebruikt en de omzwachteling verder leeg was.....De overzichtsfoto's geven geen antwoord op de vraag of het een jongen of een meisje is. Ook de CT-scan doet dat niet. De doodsoorzaak blijft eveneens onopgelost.

Verschillende kranten Courant, 17 maart 2005. Oproep Hoogervorst voor donoren
(ANP) - In naar schatting 7,4 miljoen huishoudens in Nederland valt deze week een oproep op de mat waarin minister Hans Hoogervorst van volksgezondheid mensen vraagt om orgaandonor te worden. De oproep staat in huis-aan-huisbladen. Bij de tekst zit een antwoordbon waarmee mensen een donorformulier voor registratie kunnen bestellen. Met dat formulier kunnen mensen ook vast laten leggen dat ze geen organen of huid willen afstaan als ze komen te overlijden, of dat ze deze beslissing aan hun nabestaanden willen overlaten.

Herstel verpauperde begraafplaats Leeuwarder Courant, 18 maart 2005. Eerherstel voor verpauperde grafplaats
Saskia van Westhreenen: Ooit stond er een machtige kruiskerk. Nu liggen er enkel wat gebroken, verzakte grafzerken. Het monumentale parkje Achter de Kerk in Heerenveen is verworden tot hangplek en drollenveld. Dat roept om actie. Martinus van Scheltinga en zijn vrouw Wis-kien hadden het vast voorvoeld. Ze werden beiden ter aarde besteld bij de kruiskerk van Heerenveen. „En hebben gewilt dat haare lighaamen nooyt worden geroert", meldt de tekst op hun zerk.
De plek aan het water heeft echter niets eerbiedigs meer. De enorme zerk van de Van Scheltinga's is als enige nog leesbaar. De rest van de stenen is verzakt, gebroken, vervaagd.
Na een jarenlange roep komt de gemeente nu in actie. In opdracht van de gemeente bogen studenten van de internationale Agrarische Hogeschool Larenstein uit Velp zich over de toekomst van het parkje. Verdeeld in twee groepen maakten ze voorstellen voor een nieuwe inrichting. Van die twee visies maakt de gemeente een ontwerp, dat eind dit jaar op tafel moet liggen.
De kruiskerk stond er van 1637 tot 1970. Na een felle brand is het pand afgebroken, nog steeds tot leedwezen van veel Heerenveners. De grafstenen van voorname plaatsgenoten bleven bewaard......

Sparen voor de dood Volkskrant, 19 maart 2005. Sparen voor de dood
Erica Verdegaal: Tweederde van de volwassen Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, maar eigenlijk is zo'n duur geintje nergens voor nodig.
Nabestaanden hoor je niet lastig te vallen met je begrafenis of crematie, vinden de meeste Neder-landers. Maar liefst 67 procent van de volwassenen heeft dus een uitvaartverzekering. Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek Geldzaken in de praktijk van het Nibud. Vaak bedenken we trouwens niet zelf dat we zo'n polis nodig hebben. Vroeg of laat begint een verzekeringstussenpersoon erover, of staat er iemand van een uitvaartmaatschappij voor je deur.
Antsje Tolsma overkwam dat vijf jaar geleden. Tot haar achttiende was ze gratis meeverzekerd geweest op de uitvaartpolis van haar moeder. Nu had ze er zelf een nodig, zei de assurantietussenpersoon die 's avonds langs kwam. 'Hij was heel vriendelijk', weet Tolsma nog. 'Een uitvaart werd volgens hem steeds duurder. Iedereen had zo'n polis, mijn moeder ook, dus ik dacht dat het zo hoorde.'
En dus tekende Tolsma voor een •natura-sommen-verzekering' met stijgende premies van nu 4,20 euro per maand, te betalen tot haar 85ste. Nog vijftig jaar dus. Als tegenprestatie regelt het uitvaartbedrijf haar laatste reis tot een bedrag van 3.600 euro. Het maakt daarbij niet uit of ze volgende week dood gaat of pas op haar honderdste. Een wondermiddel dus, zo'n polis. Uitvaartpolissen zijn er globaal in twee soorten: de naturapolis en de sommenpolis. De eerste, de naturapolis, keert nooit geld uit. In plaats daarvan regelt en betaalt de verzekeraar de uitvaart zoals afgesproken. Je krijgt bijvoorbeeld een imitatie-eiken kist, maximaal 4 dragers, een lijkauto plus volgwagen. 75 rouwbrieven met porti, en maximaal 50 keer koffie met cake.
Veel mensen denken dat een naturapolis alles dekt. Dat is niet waar. De meeste nabestaanden willen nog extra dingen die niet verzekerd zijn, zoals een massief eikenhouten kist, een rouwadvertentie in een landelijk dagblad, twee extra volgauto's, een eigen graf en een grafsteen. Uit een enquête door de Consumentenbond in 2003 bleek dat maar liefst 70 procent van de nabestaanden met een naturapolis een extra rekening voor de kiezen kreeg. Gemiddeld moest er 3000 euro worden bijbetaald....

Leeuwarder Courant, 19 maart 2005. Parochianen Zwolle willen botten houden
Rik Nijland: De stoffelijke resten van Thomas a Kempis - zijn schedel en wat botten - moeten in de met sluiting bedreigde St. Michaëlkerk in Zwolle blijven. Daarvoor pleiten parochianen bij het aarts-bisdom Utrecht.
Zij hopen hier ook gehoor te vinden voor hun smeek-bede de kerk open te houden, opdat de schrijn met de schedel en wat botten van Thomas a Kempis niet hoeft te verhuizen. De mysticus en kloosterling (1379-1471) schreef de Imitatio Christi - De Navolging van Christus. Dit handboek was lange tijd na de bijbel het meest verbreide geschrift in de wereldliteratuur. Over de nieuwe rustplaats van zijn stoffelijke resten wordt druk gespeculeerd. Maar dat is rijkelijk voorbarig zo-lang aartsbisschop Simonis geen oordeel heeft geveld over sluiting van de kerk, meent het bestuur van de Michaëlkerk.

Volkskrant magazine, 19 maart 2005.
Hij was mijn man
Peter Middendorp: Na de dood van hun geliefde worden minnaressen-pijnlijk hard geconfronteerd met hun positie: zij zijn niet de wettige vrouw. Een uitvaartonderneemster trekt zich nu het lot aan van deze schaduwweduwen. 'Zijn gezin was hem lief, maar ik kwam op nummer één.'...................................

NRC Handelsblad 19 maart 2005.Wie is toch die huilende vrouw op rij 17?
Dat is de schaduwweduwe. De minnares van Mitterrand mocht met hun dochter aan het graf staan. Maar zij was een uitzondering. Jasper Enklaar sprak met enkele schaduwweduwen over hun niet-erkende rouw

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage