Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 10
7 maart 2005 t/m 13 maart 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

voorpagina Begraafplaats,lente 2005De Begraafplaats nr. 1, jaargang 7, lente 2005, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Cursussen
Praline Prior: Er wordt veel verwacht van begraafplaatsmedewerkers en beheerders. Ze moeten professioneel, kostendekkend en Arbo-vriendelijk werken, mondige bezoekers te woord staan, emotionele bezoekers kalmeren.. Scholing wordt dan ook steeds belangrijker. De Begraafplaats vroeg enkele leidinggevenden over het belang van cursus-sen, en enkele cursisten over de opgedane leer-momenten.

Een bijzondere islamitische begraafplaats
Pauline Prior: Om de actuele discussie over islamitisch begraven aan te zwengelen, bedacht architect Furkan Köse een ontwerp voor een islamitische begraafplaats met moskee midden in een drukke volkswijk in Amsterdam. NRC-Handelsblad oordeelde:'Zijn begraafplaats is zo rijk, overdacht en mooi, dat Rotterdam voor dit eerste echt Nederlands-islamitische ontwerp direct een terrein beschikbaar moet stellen.

Volkskrant, 7 maart 2005 Politieke prominenten voor andere registratie donoren
Prominente (oud-)politici roepen de Tweede Kamer op in te stemmen met verplichte registratie van alle volwassenen als donor. Die verplichting is volgens hen noodzakelijk omdat jaarlijks honderden mensen overlijden bij gebrek aan een donororgaan.
'Wij zijn van mening dat niet langer mag worden gewacht met een wijziging van het huidige vrijblijvende registratiesysteem', schrijven (oud-)politici, onder wie Frits Bolkestein (WD), Els Borst (D66), Gerd Leers (CDA), Hans van Mierlo (D66), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vandaag in de Volkskrant. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de politiek gevoelige kwestie. Tot de ondertekenaars behoren leden van het CDA en de VVD, de twee partijen die net als de SGP het huidige systeem willen handhaven.
Volgens de briefschrijvers schiet dit systeem - je wordt pas donor als je jezelf hebt aangemeld - tekort. De wachttijd voor een nier is sinds 1998 opgelopen van 2,5 naar 4,5 jaar.
'De keuze blijft vrij. alleen de registratie niet', aldus de briefschrijvers.
In de rubriek Forum is deze oproep opgenomen, alsmede een ingezonden stuk getiteld: 'Leer moslim liever dat orgaandonatie wel mag' en in het V-com-mentaar: Gunst of solidariteit.

Volkskrant , 7 maart 2005 'Ik neem de tijd als een bewoner verdriet heeft' Ron van Gelderen
Wat doet Nederland op maandagochtend om 11.11 uur? Een serie.
Thea Joris gespt de gordel van een liftje rond het middel van een gehandicapte vrouw. Met vereende kracht helpt de een de ander omhoog. Twee tellen later zal Joris een man naar de fysiotherapeut brengen. Twee tellen eerder maakte ze twee bedden op. Zorgcoördinator Joris loopt in rap tempo door de lange gang van de verpleegafdeling van het Zuwe Zorgcentrum in Woerden. Ze wisselt voortdurend van rol. Ze is verzorger, begeleider, hulp in de huishouding, doktersassistente, vertrouwenspersoon en bovenal vliegende kiep. 'Zuster!', roept een bewoner met dwingende stem.
Joris helpt zodra het nodig is en ze maakt een praatje wanneer dat kan: 'Ik wil graag iets betekenen voor anderen.' ...........
Joris vindt dat het werk wordt onderschat. 'Ik moet steeds weer uitleggen dat ik meer doe dan alleen billen wassen. Sociale vaardigheden en organisatie-talent zijn minstens even belangrijk als fysieke kracht en uithoudingsvermogen. 'Je moet een beetje van aanpakken weten en je moet ook je humeur mee hebben. Het is geen vak voor zeurpieten. Wat het werk in verpleeghuizen het zwaarste maakt, is de dood. 'Het werk rond het sterfbed is het moeilijkste', vertelt Joris. 'Je wilt de bewoner en de familie zo goed mogelijk tot steun zijn, zonder dat je eigen emoties al te zeer in de weg staan;
Juist op deze momenten is de steun van een leuk team met goede collega's heel belangrijk, weet Joris. 'Toen ik na het overlijden van mijn vader iemand moest afleggen, had ik het zwaar. Dan is het fijn om te weten dat er een collega voor je klaar staat.'
Zolang het team goed draait, is naar haar ervaring geen zee te hoog. 'Het is natuurlijk pittig werk, maar ik vind het tempo best meevallen. Als een bewoner verdriet heeft, dan neem ik rustig de tijd. Dan blijven de bedden maar even onopgemaakt. So what? De mens staat hier centraal.'

Verschillende kranten, 10 maart 2005 Artsen veel zorgvuldiger bij euthanasie
GPD Medici en hulpverleners gaan in de praktijk veel zorgvuldiger om met euthanasie dan de wet eist. Die conclusie trekt artsenorganisatie KNMG in een studie.
De euthanasiewet stelt zes eisen aan medici voordat ze mogen overgaan tot euthanasie bij patiënten. Er moet onder andere sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en een arts moet altijd een andere arts raadplegen. Medici die aan de wettelijke eisen voldoen als ze tot euthanasie overgaan, worden niet vervolgd. Veel van de artsen verschijnen echter wel voor de Toetsingscommissies Euthanasie, die oordelen of een arts professioneel verantwoord heeft gehandeld. De medische tuchtcolleges hebben er in een aantal zaken op gewezen dat dat niet altijd het geval is.
Dat heeft er toe geleid dat medici zorgvuldiger met euthanasie omgaan. Zo zijn ze minder snel geneigd toe te geven aan de wens van patiënten en familie. Ook zullen ze minder snel tot euthanasie overgaan bij demente bejaarden, die voor het stadium van af-takeling een schriftelijke euthanasieverklaring hebben ondertekend.
Uit het onderzoek van de KNMG blijkt dat er in de praktijk weinig mis gaat. In 25 jaar is er zeventig keer een uitspraak gedaan over het handelen van een arts bij het beëindigen van het leven. De KNMG vindt dit een gering aantal.

Volkskrant 10 maart 2005 Meer regels voor Ievensbeëindiging
Artsen moeten zich houden aan tientallen uitspraken van rechtbanken en tuchtcolleges
Ellen de Visser: Artsen die het leven beëindigen van patiënten hebben in de praktijk met veel meer zorgvuldigheidseisen te maken dan alleen de wettelijke regels. Dat blijkt uit onderzoek van artsen-organisatie De Koninklijke Nederlandsche Maat-schappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).
Rechtbanken, tuchtcolleges en toetsingscommissies hebben de afgelopen decennia tientallen uitspraken gedaan over medische beslissingen rond het levenseinde, die hebben geleid tot 'buitenwette-
lijke criteria' waaraan artsen zich ook behoren te houden.
De KNMG bestudeerde de zeventig rechterlijke uitspraken die de afgelopen 25 jaar werden gedaan en bekeek de jaarverslagen van de toetsingscommissies euthanasie en uitspraken van tuchtcolleges....
Artsen beëindigden een aantal keer het leven van patiënten met de erfelijke ziekte van Huntington. Ze hadden de vreselijke doodstrijd gezien bij familie, en wilden dat niet meemaken. Justitie kon zich daarin vinden. Ook het vooruitzicht van dementie kan soms een grond zijn voor euthanasie. Rechterlijke uitspraken geven daarnaast aan dat uitzichtloos lijden door de patiënt zelf moet worden ervaren. Situaties die voor omstanders ontluisterend zijn, maar door de patiënt niet zo worden ervaren, omdat die bijvoorbeeld in coma ligt, vormen geen grond voor euthanasie.
De arts moet bovendien bestand zijn tegen de druk van de patiënt, de familie en de omstandigheden. Er zijn gevallen bekend van artsen die overgingen tot levensbeëindiging, omdat patiënten dreigden zichzelf op een gruwelijke wijze van het leven te beroven, of omdat de familie de situatie niet langer menswaardig vond. De KNMG waarschuwt dat rechters daar meestal geen begrip voor hebben.
Ook over het euthanasieverzoek zijn specifieke criteria ontstaan.... Het verzoek mag niet berusten op een opwelling en mag nooit onder druk tot stand zijn gekomen. Daarom moet er enige tijd zitten tussen het verzoek en de inwilliging ervan. Alleen in geval van nood is een snelle uitvoering gerechtvaardigd.
Psychiatrische patiënten kunnen een weloverwogen euthanasieverzoek doen......
Een patiënt die kiest voor hulp bij zelfdoding in plaats van euthanasie en zelf de medicatie wil innemen, mag van de arts niet vooraf de middelen krijgen...

Diverse kranten, 12 maart 2005 Vooral klachten over rekening na uitvaart
ANP - Nabestaanden van overledenen hebben in 2004 de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen vooral benaderd met klachten en vragen over financiële aspecten van een uitvaart. In totaal dienden zij 93 klachten in. De Ombudsman beoordeelde negentien daarvan als terecht.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage