Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 5, 28 januari 2002 t/m
3 februari 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant : 29 januari 2002, Jongeren Grou in diepe rouw na dood vriend
Tientallen jongeren legden gisteren bloemen neer op de Mr. P. J. Troelstrawei in Grou, de plaats waar de 19 jarige Jan Wietse Jellema zondagochtend werd aangereden door een 21-jarige plaatsgenoot. Behalve bloemen werden er ook kaarsen, foto's, brieven en Feyenoord vlaggen neergelegd. Er werd veel gehuild, getroost, maar er werden ook mooie herinneringen opgehaald. „We binne in echte maat kwyt"', aldus een van de vrienden. Spelers van het tweede team van de voetbalvereniging GAVC, waar Jellema deel van uitmaakte, hebben een website geopend voor nabestaanden om hun verhaal kwijt te kunnen. Zondagmiddag is besloten de Sint Piterbeurs af te gelasten vanwege het tragische ongeval. De beurs zou vandaag en morgen gehouden worden in 's Lands Welvaren te Grou om het Sint Piter-sprookje te financieren. Het sprookje zal wel worden opgevoerd van 9 tot en met 15 februari.

Leeuwarder Courant : 29 januari 2002, Begraafplaats Echten mag stukje groter
De hervormde gemeente Oosterzee krijgt van de gemeente Lemsterland een subsidie van € 47.000 (ƒ 103.575) om de begraafplaats in Echten uit te breiden met minimaal 2000 vierkante meter. Dat compromis rolde gisteravond op voorstel van het CDA uit de bus in de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders wilden oorspronkelijk € 27.225 (ƒ 60.000) beschikbaar stellen voor een uitbreiding met 1000 vierkante meter. Daarmee zou het kerkbestuur circa twintig jaar vooruit kunnen. Het bestuur hecht evenwel aan een uitbreiding met 3000 vierkante meter. De grond is nu te koop in verband met een ruilverkaveling en het kerkbestuur wenst extra ruimte om een rij lindes om de begraafplaats heen te planten. President-kerkvoogd Wiebe Klijnsma is dan ook enigszins teleurgesteld over het raadsbesluit.


Leeuwarder Courant : 30 januari 2002, Nijtap vreest hinder van crematorium
De bewoners van de buurtschap Nijtap bit Drachten maken zich zorgen over verkeers- en stank overlast van de nieuwe begraafplaats met crematorium en uitvaartcentrum aan de Rydwei, langs de Waldwei tussen Drachten en Opeinde. Ze vinden het geen geschikter plaats en de ontsluitingsweg is te smal. Omwonenden zijn minder gelukkig met de keus, bleek gisteravond. Henk Visser, die aan de Rydwei woont, vreest dat de omgeving last krijgt van rook of gassen van het crematorium. Wim Tichelman van ingenieursbureau Tebodin uit Eindhoven probeerde het publiek gerust te stellen: „Nieuwe crematoria moeten 'voldoen aan strengere eisen wat de uitstoot betreft dan de oudere." De oven, die met een verbranding op 850 graden Celsius de geuroverlast beperkt moet houden, wordt voorzien van een technisch hulpmiddel dat de uitstoot van kwik uit amalgaamvullingen tegengaat. Monuta beheert het complex, maar ook andere uitvaartverzorgers kunnen gebruik maken van De Rydhof. Directeur Slem Boersma van Monuta verwacht dat er jaarlijks zo'n twee tot driehonderd crematies en honderd begrafenissen worden verzorgd.

Leeuwarder Courant : 30 januari 2002, Ambulance-schandaal in Polen geen gerucht
Robert Jan Speerstra:„Wat de media hebben bericht, zijn feiten", verklaarde Jaroslav Berger een paar dagen geleden. Berger is politie- woordvoerder in de Poolse stad Lodz, 120 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Warschau. Hij doelde op berichten in de Poolse media over het opzettelijk laten overlijden van patiënten in Lodz. Het schandaal sloeg in als een bom. De Poolse president Aleksander Kwasniewski sprak zijn afschuw inmiddels uit. Ambulancepersoneel zou de afgelopen jaren patiënten hebben laten overlijden door met opzet te laat bij het ziekenhuis aan te komen of door doodzieke patiënten de spierontspanner pavulon toe te dienen. De ambulanceteams zouden ruim € 400 per lijk hebben gekregen van uitvaartondernemingen. De salarissen in de Poolse gezondheidszorg zijn erg laag, wat de afgelopen jaren al tot verscheidene stakingen heeft geleid. In de Poolse media werd vanwege de slechte beloningen vaak gespeculeerd over corruptie in de zorg. Het ministerie van volksgezondheid zegt dat ambulancepersoneel in bepaalde gevallen buitengewone doseringen pavulon toediende en heeft de teams inmiddels verboden het medicijn te gebruiken. De voormalige chef van de ambulanceteams in Lodz wist naar eigen zeggen van de wantoestanden, maar ontkent persoonlijk betrokken te zijn geweest. De huidige chef heeft beloofd hard te zullen optreden bij nieuwe verdachte gevallen.

Verschillende kranten: 31 januari 2002, Babylijkje belandt in de wasmachine
(Reuters) In een ziekenhuis in Londen is het lijkje van een te vroeg geboren baby per ongeluk in de wasmand terechtgekomen en vervolgens bij een wasserij in de kookwas beland. Het gaat om het lichaam van een jongetje dat zeventien weken te vroeg was geboren en kort daarna was overdeden in het Queen Mary's Hospital. In het mortuarium raakte het zoek in stapels vuile lakens en ander wasgoed. Een werknemer van de wasserij vond het lijkje in de machine na afloop van het wasprogramma. Het ziekenhuis heeft de nabestaanden zijn excuses aangeboden.

Verschillende kranten: 31 januari 2002, Lijkenhandel ook in Tsjechië een lucratieve bijverdienste
(GPD) Ook in Tsjechië verdient ziekenhuispersoneel een centje bij door begrafenisondernemingen te tippen over overledenen of over de binnenkomst van zwaargewonden. Dat melden de Tsjechische kranten Lidove Noviny en Blesk naar aanleiding van wat in buurland Polen is uitgegroeid tot een nationaal medisch schandaal. Vorige week kwam de Poolse krant Gazeta Wyborcza met het bericht dat personeel in een ziekenhuis in Lodz een premie van ongeveer € 400 kreeg van begrafenisondernemers als ze een lijk 'aanbrachten' en dat een aantal zieken daarom bewust is omgebracht. Volgens Lidove Noviny kan een Tsjechische verpleegkundige € 47 verdienen met een simpel telefoontje om een begrafenisondernemer te tippen over de binnenkomst van slachtoffers van een ongeluk.

Leeuwarder Courant : 31 januari 2002, Vlielander skeletten worden herbegraven
De zestien skeletten die deze zomer op Vlieland werden gevonden, krijgen een laatste rustplaats op het eiland. Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten dat de botten op de begraafplaats in het dorp komen te liggen. In de duinen op camping Stortemelk, de vindplaats van de drenkelingen, komt een plaquette te liggen. De raad moet zich nog over het voorstel voor een plaquette uitspreken, maar gaf eerder dit jaar al aan hier prijs op te stellen. Over de tekst die op het gedenkbord komt te staan, wordt nog nagedacht. Mogelijk dat museumconservator Bert Huiskes van het Tromp's Huys hierbij wordt betrokken.

Verschillende kranten: 31 januari 2002, Aanbieder van grafstenen kent weinig scrupules
Een baby sterft. De ouders zijn er kapot van. Nog voor ze van de eerste schok bekomen zijn, dwarrelen er brochures op de deurmat over grafmonumenten.„Wij begrijpen volkomen dat uw gedachten meer uitgaan naar uw dierbare overledene, dan naar de meer zakelijke zorg voor een grafmonument." Steenhouwer Lucas Schoot BV uit Eist brengt het voorzichtig, maar intussen durft het bedrijf het wel aan ouders van overleden kinderen ongevraagd met reclame lastig te vallen. ,,Vrijpostigheid van anderen dwingt ons echter Uw aandacht op onze firma te vestigen", schrijft Schoot. Het bedrijf beroept zich bij het benaderen van rouwenden op concurrentieoverwegingen. „Ik hoor van mensen die al folders gestuurd krijgen terwijl de overledene nog boven de grond staat. Daar doen wij niet aan mee. We versturen nooit binnen drie weken na de begrafenis, dat is de richtlijn van ons bedrijf", verweert directeur Peter Schoot zich. Annemiek van der Sterren, coördinator van de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding is bekend met het fenomeen. „Het is heel vervelend. De ergernis is kortdurend, als de steen op het graf staat is het afgelopen met de offertes." De klachten die ze krijgt, verwijst ze door naar de Nationale Ombudsman. „Het probleem is dat je adressen uit de krant kunt halen."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage