Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 4, 21 januari 2002 t/m
27 januari 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.1. januari 2002. Thema: Management
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Mortuarium Schiphol gaat internationaal; informatie koninklijke uitvaart niet openbaar; strijd om lijken vanwege erfenis; Britse voetbalclubs zorgen voor fans ook na hun dood; dood op 't web . Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Hulp bij internetcommunicatie; gebruikerscursussen. Portret: Nathal Dessing, ze promoveerde op het onderwerp rituelen bij moslims rond geboorte, besnijdenis, huwelijk en dood. Estafettecolumn: Een dankbaar gebeuren door: H. de Valk, pastoor te Oosterhout.Column 'Monumentjes' door H. Kok. Column Recht: "Lijntrekken in een bord spaghetti" door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Koude sanering of redelijke eisen
Dick Duynhoven: De Pensioen-en Verzekeringskamer stelt voorwaarden waaraan natura-uitvaartverzekeringen moeten voldoen. "Al die regels leiden tot een koude sanering van de verenigingen", zegt Fred Meeuwsse, voorzitter van het Nederlands Verbond van Uitvaartorganisaties.
Hoe oud kan de mens worden
De gemiddelde levensduur is bijna tachtig jaar. Een mooie leeftijd, maar we gaan onmiskenbaar naar de magische grens van honderd. En het kan zelfs verder. Over een eeuw zal de maximale levensduur van de mens misschien op 150 jaar liggen.

Verschillende kranten: 23 januari 2002, Russen willen resten componist herbegraven
(AP) Een groep Russische musici wil de stoffelijke resten van de componist Sergej Rachmaninoff van een begraafplaats in de VS overbrengen naar zijn vaderland voordat de grafrechten in 2015 verlopen. De musici willen dat de stoffelijke resten bijgezet worden op het voormalige landgoed van Rachmaninoff in de regio Tambov. De componist en pianist, die zijn land verliet nadat de communisten aan de macht waren gekomen en zich vestigde in de VS, ligt begraven op de , Kensico-begraafplaats in Valhalla in de staat New York.

Gooi en Eeemlander: 23 januari 2002, Opknapbeurt voor oude begraafplaats CDA-raadsleden: 'Het kan zo echt niet langer'

Joyce Huibers: Graven die als voedingsbodem dienen voor paardenbloemen en coniferen. Monumentale zerken die langzaam wegzakken in het hoge gras. Het moet binnenkort allemaal tot het verleden behoren. Komende maandag wordt het beheer van de oude Rooms Katholieke begraafplaats in Bussum door de gemeente overgedragen aan de nieuwe Stichting tot behoud van de Oude Rooms Katholieke Begraafplaats. Behalve het ecologische onderhoud moeten er meer werkzaamheden verricht worden om de begraafplaats weer een respectabel aanzien te geven. Een groot aantal van de monumentale zerken, bijvoorbeeld die van Frederik van Eeden, moeten nodig gerestaureerd en/of schoongemaakt worden. De stichting gaat familieleden van de overledenen aanschrijven om hen op de hoogte te brengen van het feit dat zij het beheer overgenomen hebben. „Hierin vragen wij hen ook om een financiële bijdrage om onze werkzaamheden te kunnen bekostigen", besluit de voorzitter van de stichting. Over de kosten van de restauratie van de kapel hoeft de stichting zich in ieder geval niet druk te maken. Tijdens de officiële overdracht van het beheer liet wethouder Gouka weten dat de gemeente deze kosten nog voor haar rekening neemt.Van de gemeente krijgt de stichting jaarlijks een subsidie van 10.000 euro om deze werkzaamheden uit te laten voeren. „Het groenbedrijf waar wij mee in zee gaan moet er onder meer voor zorgen dat de paden weer begaanbaar zijn, dat de coniferen en heggen weer in model worden geknipt en dat het gras bij wordt gehouden",

Volkskrant: 26 januari 2002, De dood kwam per ambulance
Tijn Sadée: De begrafenisondernemers van het Poolse Lodz maken zware tijden door. Maar in nood leert men zijn vrienden kennen. Voor 500 euro waren eerstehulpmedewerkers met bijnamen als 'dokter Mengele' en 'dokter Skin Hunter' graag bereid het sterftecijfer wat op te krikken. Desnoods met een dodelijke injectie, toegebracht tijdens de ambulancerit, zoals de chauffeurs van de ziekenwagens deze week hebben onthuld. Sinds tien jaar werken medici uit Lodz nauw samen met begrafenisondernemers. Familieleden van ongeneeslijk zieke patiënten werden gedwongen een contract te tekenen met een bepaalde begrafenisondememer, die in ruil daarvoor de 'adviserende' medicus ruim beloonde. In de noodlijdende Poolse gezondheidszorg is corruptie aan de orde van de dag. Wie een goede behandeling wil, moet de dokter omkopen. In Polen wordt de rust voorlopig niet meer verstoord door het geloei van ambulancesirenes. 'Iedereen is bang,' zegt een medewerker van de Universiteit van Lodz. 'Geen mens die nog een ambulance durft te bellen.'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage