Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 7, 15 februari 1999 t/m
21 februari 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, februari 1999.
Thema: Vervoer en logistiek

In het blad de vaste rubrieken: Nieuws;
Studiecentrum loopt Europese subsidie mis; protest CVN tegen tweede crematorium Groningen; Uitvaartsalon wordt vakbeurs; enquête Kostersbond; proef met Amalgator in crematorium Geleen , Boekbesprekingen, Producten en diensten: Gedenkplaatsinrichting, nieuwe Mercedes rouwauto, monumentenverzekering. Agenda, Column 'De begeleider' door H. Kok, Column 'Dood door geweld' door Rien Schouten. Column Recht: "Lijken, klein grut en het wantrouwen van de wet" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Geen recht op verdriet" door Manu Keirse, Opinie: Moet de uitvaartbegeleider - nu de traditionele kerkdiensten steeds minder meer voldoen - zelf een actieve rol spelen in de vormgeving van zo'n dienst? Nee, zegt Wim Smit. Volgens Els de Wit is daar nog wel wat op af te dingen. Stemmen uit het vak: Regels internationaal  rouwvervoer kunnen beter.
Erna Heijligers: Tussen droom en werkelijkheid
De NUVU overweegt een eigen facilitair bedrijf op te richten. De studie is nu in volle gang, het resultaat wordt met door deze en gene met belangstelling maar ook met enige terughoudendheid afgewacht.
Thomas Lynch: Mitford's opgewarmde kliekjes
Schrijver en uitvaartondernemer Thomas Lynch bespreekt The American Way of Death Revisited, de geactualiseerde uitgave van de klassieker van Jessica Mitford. In vergelijking met de eerste versie biedt het boek volgens Lynch weinig nieuws en is het vooral saai.
Zesde VCM-ontmoetingsdag "Funerair erfgoed
In maart organiseert de Vlaamse Contactcommissie Monumentenzorg een dag over funerair erfgoed. Een dag over vogelvrij verklaarde
grafmonumenten, ontsluiting van begraafplaatsen per draagbare pc en funeraire architectuur.

Doodgewoon, vijfde jaargang, nummer 20, Lente 1999
In het tijdschrift: kort; Millenniumbug op kerkhof, opblaasbaar opbaarbed, Islamitische organen zijn ook gewenst, hulp bij rouwen. Agenda. De rubriek lied (Gé Reinders), Kroniek "Stilte en lawaai", column doodgraver "Het geweten van Nederland", Wetenschap: student Hans Koens onderzoekt mummies. Boekbesprekingen en een vijftal hoofdartikelen rondom het thema De toekomst, onsterfelijkheid zit er niet in.
Onsterfelijkheid is de mens niet gegeven
Anja Krabben: artikel over jaar 1999, dat een jaar van terugblikken en vooruitzien zal zijn, met daarin de cijfers van het CBS.
"Mijn grootvader heeft nog bij Napoleon gediend"
"Susan Smit: Interview met mevrouw Hubers-Berghuis geboren in 1999.
De zigeuner die twee keer een uitvaartdienst kreeg
Pauline Prior: artikel n.a.v. de 2de begrafenis die de zigeuner Alexander kreeg in Nederland nadat hij al eerder in Denemarken was begraven.
Op zoek naar de ziel in een anatomisch museum
Anja Krabben: interview/artikel over twee kunstenaressen die voor hun werk o.a. in anatomisch musea inspiratie opdoen.
Als je eraan begint moet je de klus klaren
Eva Buurman: artikel over het steunpunt Vrijwilligers Terminale Zorg en interview met Rick voor de Poort, directeur van het steunpunt.

NaDoCo, Seizoensbrief nr. 9 van NDC Horizon v.z.w., Natuurlijk Dood Centrum (België)
In het blad de vaste rubrieken: Agenda Vormingskansen; NDC Nieuws; Boekenrubriek: Gelezen, bekeken en gewogen
In het blad drie hoofdartikelen:
Over jongeren hun geloof en de dood
T.L.: artikel over de beleving van jongeren rond het thema geloof en de dood
Ons kind uw patiënt
Peter Cumming: het verhaal van een gezin dat afscheid neem t van een pasgeboren kind waarin een arts een brug slaat tussen de cleane medische wereld en de warme gezinswereld.
Wet rond begraafplaatsen en lijkbezorging
A.P.: informatief artikel over de wet

Volkskrant, 17 februari 1999, Een beetje lijk is eigenlijk niet te tillen
Christie Hofmeester: artikel over een nieuw produkt, het gaat hier om een soort speciale steekwagen waarmee uitvaartverzorgers gemakkelijke een overledenen de trappen af kunnen "dragen". De arbowet verbiedt namelijk het meer dan 25 kg tillen en een overledene weegt meestal het drievoudige.

Vrijwel alle kranten, 18 februari 1999, 'Geen sacrament bij euthanasie"
ANP: Een priester mag geen sacrament der zieken toedienen aan gelovigen die zijn of haar euthanasie heeft geregeld. Dit schrijft bisschop Wiertz van Roermond in de vastenbrief aan alle Limburgse kerken.

Leeuwarder Courant, 20 februari 1999, Gemeenten willen af van dodenakkers
Gemeenten stoten hun begraafplaatsen af, ze lijden veelal verlies op hun begraafplaatsen. Landelijk is al 5% van de begraafplaatsen afgestoten. Een kwart van alle gemeenten overweegt dat te doen. landelijk kan maar 10% van de begraafplaatsen kostendekkend worden geëxploiteerd. Dit blijkt uit een onderzoek van Buro Oranjewoud in opdracht van de NUVA.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage