Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 8
20 februari 2006 t/m 26 februari 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Deens rouwhoedje Leeuwarder Courant: 20 februari 2006. Expositie van naalden, kant en oorsmeer
Maaike Geersing-Dominicus uit Leeuwarden is gek op handwerken. In het museum Pakhuis Koophandel, eigendom van haar familie, in Leeuwarden opende ze zaterdag een nieuwe tentoonstelling over drie eeuwen handwerken. Over breinaalden, handwerk voor eenzame dames en oorsmeer (op de foto een Deens Rouwhoedje)

Leeuwarder Courant: 20 februari 2006. Begraafplaats krijgt graven in nieuw bos
Leeuwarden legt 1 hectare bos aan, zodat mensen voortaan tussen de bomen begraven kunnen worden. Hier is veel vraag naar. De aanplant maakt deel uit van een grote renovatie en uitbreiding van de Noorderbegraafplaats en de Huizumer begraafplaats. Burgemeester en wethouders willen deze aantrekkelijker maken voor bezoekers en personeel.
De Noorderbegraafplaats lijdt al jaren onder achterstallig onderhoud. Aan de aula is sinds 1965 weinig meer gedaan, de coniferen zijn getroffen door een plantenziekte en de helft van de paden is aan vernieuwing toe. Burgemeester en wethouders willen
€ 820.000 uittrekken voor de plannen. Dit wordt gedeeltelijk betaald uit de opbrengsten van grafrechten en huurgelden voor de aula.
Van de negenhonderd Leeuwarders die jaarlijks sterven, krijgers er zo'n driehonderd een graf op de twee stedelijke begraafplaatsen. Op het kerkhof in Huizum zijn 3500 graven. De Noorderbegraafplaats telt er 12.000, en biedt sinds enige tijd ook plaats aan urnen. Deze voorziening wordt uitgebreid met een nieuwe urnenmuur. Mogelijk komt er ook een gedenkmuur op de plek waar nabestaanden de as uitstrooien. Een metalen plaatje kan dan als gedenkteken aan de overledene herinneren.
Het nieuwe bos komt in het uitbreidingsgebied van de Noorderbegraafplaats. Het duurt nog vijf tot tien jaar voordat hiervan gebruik gemaakt kan worden..........

Leeuwarder Courant: 24 februari 2006. Bidprentjes rooms archief Bolsward ook op internet
De database met 26.000 Friese bidprentjes van het archief- en documentatiecentrum voor rooms-katholiek Friesland in Bolsward is nu ook via internet te bekijken. Op www.archiefrkfriesland.nl kunnen vooral vorsers naar voorouders hier hun voordeel mee doen. Kopieën zijn op te vragen bij het centrum. Ook de catalogus van de bibliotheek met zo'n zesduizend titels van boeken over katholiek Friesland en over de RK Kerk is digitaal opengelegd. Het archief werkt voorts aan digitalisering van zijn grote bestand aan religieuzen.

Volkskrant: 25 februari 2006: De as van Rachael
Mayo.

Paul Brill: Kan Amerika nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden worden genoemd? Degenen die hieraan twijfelen, hebben vermoedelijk nog geen kennis genomen van de lotgevallen van Rachael Mayo uit Winona, Minnesota. Rachael heeft de afgelopen drie jaar haar sporen nagelaten in 46 Amerikaanse staten en twintig landen. Een spectaculaire prestatie, en wel vooral omdat ze in 2003 op 19-jarige leeftijd is overleden.
Na de crematie is haar moeder met haar as op reis gegaan en heeft overal een klein beetje uitgestrooid. Daarmee is Rachaels reis nog niet ten einde. Over een week begint ze aan een unieke expeditie naar hoger sferen. Samen met onder meer de as van acteur James Doohan, bekend als Scotty uit de serie Startrek, en die van astronaut Gordon Cooper zullen haar laatste resten per raket vanaf de Californische luchtmachtbasis Vandenberg de ruimte in worden geschoten. Met de complimenten van Space Services Inc., een bedrijf in Houston dat zich toelegt op deze bijzondere post-terminale dienstverlening. De familie Mayo heeft graag 995 dollar neergeteld voor een piepklein plaatsje in wat intussen al de vierde memorial space flight is. 'Rachael was een grote fan van Startrek en had altijd een speciale affiniteit met dingen die vleugels hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit geweldig zou hebben gevonden', zegt haar moeder..........................


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage