Agenda

Bergen op Zoom, Herdenkingsbijeenkomst en belevingsroute
Zondag 28 Oktober 2018, 17:30

archiefbeeld werkgroep allerzielenLichttunnel geliefden met Allerzielen

Het donkere najaar brengt tegelijkertijd een periode om overledenen te herdenken op dagen als Allerzielen. Voor de negende keer worden avonden georganiseerd in Steenbergen en Bergen op Zoom door een werkgroep Allerzielen met een Belevingsroute.

De werkgroep Rouwbegeleiding West-Brabant maakt onderdeel uit van de werkgroep Allerzielen die een heuse Belevingsroute uitzet om nabestaanden en andere bezoekers van dienst te zijn met een niet te vergeten herdenking. Directrice SCB Zoom- en Zegestede Annette van de Meene: "Het is een bijzonder evenement in een speciale periode van het jaar waarin gedenken en herdenken van oudsher centraal staat. Wij ervaren het als heel waardevol om de Belevingsroute voor alle mensen uit de regio vorm te kunnen geven. Vooral de sfeervolle uitlichting van de urnentuin en begraafplaats in combinatie met een aantal gevoelige muzikale bijdragen spreekt mij aan. Het opbouwen en vormgeven van de route, samen met het hele team van SCB Zoom- en Zegestede en de vele vrijwilligers, is heel bijzonder. In weer en wind, en soms zelfs in de stromende regen, staat iedereen klaar om tenten op te bouwen en om fakkels en vuurkorven aan te steken."

Verbondenheid
Ook Hilde van Straten, die zich met een werkgroep Allerzielen ontfermt over deze herdenkingsbijeenkomsten in Steenbergen, heeft ieder jaar een speciale ervaring. "Ik geniet erg van de sfeer, de verbondenheid en de ruimte voor iedereen om op zijn eigen manier met haar of zijn verlies om te kunnen gaan ongeacht de leeftijd of religie. Wat wij creƫren is een plaats met tijd en ruimte om vorm te kunnen kunnen geven aan ieders verlies. Ook dit jaar werken er weer veel organisaties mee zoals Viltse zaken, de Groene Roos , MP Welters met een labyrint, uitvaartondernemers als het Koestermoment en Nuiten-Groffen en muziek van Esther en Stefan en Flip de Nijs. De koffie wordt verzorgd door de activiteitencommissie. Als mensen een foto of bidprentje meenemen, is er een moment om ze in het licht te zetten."

Data en plaatsen
Op beide begraafplaatsen in Steenbergen en Bergen op Zoom wordt een labyrint aangelegd door Marc Paul Welters. Welters: "Van tevoren maak ik een schets of ontwerp, passend zoals ik het terrein ken en passend bij de doelgroep. Het voorwerk is creatief, het ter plaatse aanleggen is meditatief en ontspannend. Een labyrint nodigt uit tot reflectie, tot loslaten, mijmeren en herinneren, een moment van stilte en overgave aan het nu."

Zondag 28 oktober 2018: 17.30 uur Herdenkingsbijeenkomst, Schelde Aula Crematorium Zoomstede.
Vanaf 18.00 uur Belevingsroute door de urnentuin van dit crematorium en de RK begraafplaats.