Agenda

Groningen, De kop van Groningen. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Vrijdag 15 Juni 2018, 09:00 - 17:45

arriva_touring  -  st_oude_drentse_kerken 

st_oude_kerken_groningen  Stichting Alde Fryske Tjerken


 
Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières) Groningen, De kop van Groningen

Onder genot van koffie, thee en lekkers in de bus vertrekken we eerst naar de algemene begraafplaats van Warffum. Dit is een grote, omgrachte begraafplaats met oude, grillig gevormde bomen aan de zijkanten. Op de begraafplaats is een grote diversiteit aan zerken. In
1885 heeft de joodse gemeenschap een stuk grond van deze begraafplaats gekocht voor een eigen joodse begraafplaats. Hier staan nog 29 grafstenen waarvan de oudste uit 1887 stamt. Na Warffum rijden we naar Uithuizen en bezoeken daar het kerkhof van de katholieke Jacobus de Meerderekerk. Op het kerkhof staat een kapel met een Calvarie-beeldengroep. Dichtbij de kapel liggen imposante graven, wat verder weg staan de eenvoudige rechtopstaande stenen zerken met kruis. De volgende stop is Hotel Ekamper in Oosteinde voor de lunch.

Na de lunch
Dan bezoeken we de begraafplaats van Oosteinde tegenover het hotel. Ook hier is weer een hele grote begraafplaats, opgedeeld in verschillende segmenten. Vooraan een deel met sterk verweerde staande grafstenen meest oost-west gericht, maar opvallend genoeg soms ook noord-zuid gericht. Op de begraafplaats staat een kerkje, gebouwd in 1847. Na Oosteinde rijden we naar Oosternieland. Kerk en kerkhof liggen daar op het hoogste punt van de wierde. De zware vlakke graven zakken deels weg van de steile wand. Op het afgegraven deel van de wierde ligt de nieuwe begraafplaats.
Onze laatste stop is bij de kerk van Uithuizermeeden. hervormde kerk uithuizermeedenDeze 13 e -eeuwse kerk is in de 18e eeuw voorzien van een neoclassicistisch jasje. De blauwe toren (de ‘Meister toren’) is een baken in het landschap. Rond de kerk liggen een paar graven. Binnen heeft de beheerder koffie en thee voor ons klaarstaan. Daarna rijden we terug naar Groningen en Assen.

Vertrek: 9.00 uur Assen (station, bushalte A)
              9.45 uur Groningen (halte rondvaartboot)

Terugkomst: 17.00 uur Groningen (halte rondvaartboot)
                     17.45 uur Assen (station, bushalte A)

Prijs: €42,50 p.p.

 

Aanmelden
Aanmelden liefst per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.maar u kunt zich ook tijdens kantooruren telefonisch opgeven via 050-5260268.
Vermeld daarbij de naam en de datum van de tocht, evenals uw gewenste opstapplaats.
Vermeld ook uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer.
Mocht u dieetwensen hebben, dan horen we dat ook graag i.v.m. het reserveren van de restaurants.

Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.
Inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding.
We vragen u om u uiterlijk 3 à 4 dagen vóór de tocht aan te melden, om tijdig het aantal deelnemers aan de restaurants en bezoekadressen door te geven.

pdfDownload hier de voorwaarden en het volledige programma van 2018

 

Locatie De kop van Groningen
Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding, vol is dus helaas vol. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven? In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. In genoemde prijzen is alles voor het programma van die dag inbegrepen; koffie/thee, lunch en prijs touringcar, entree etc.

Vertrek
Bij elke tocht staat vermeld hoe laat de bus vertrekt. Voor Assen is de vertrekplaats bushalte A voor het station en in Groningen de halte bij de rondvaartboot voor het Groninger Museum tegenover station Groningen. Hoe laat we ongeveer weer terug zijn bij de opstapplaats staat per tocht ook aangegeven. We streven ernaar dit tijdstip te halen. Soms kan het programma wat uitlopen. Houdt u daarmee s.v.p. rekening.