Agenda

Drenthe, Vaart en veld, Stad en Kolonie (herhaling) Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Vrijdag 25 Augustus 2017, 09:15 - 17:45

arriva_touring  -  st_oude_drentse_kerken 

st_oude_kerken_groningen  Stichting Alde Fryske Tjerken


 
Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières) Drenthe, Vaart en veld, Stad en Kolonie (herhaling)

Deze tour voert ons vanuit Assen via het veenkoloniale landschap van Smilde en het eeuwenoude brink- en esdorpenlandschap van Zuidwest Drenthe naar Wilhelminaoord met het parkachtige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid. Vanaf het station in Assen gaan we door het oude centrum naar de Noorderbegraafplaats. Deze begraafplaats werd tussen 1887 en 1892 aangelegd in de Engelse landschapstuinstijl. Opvallend zijn het toegangshek (rijksmonument) en de oorlogsgraven. Het is nu vooral een plaats van gedenken en herdenken.
Via een fraaie landschappelijke route gaan we naar Smilde met de kaarsrechte vaart en zijn lintbebouwing. Hier brengen we een bezoek aan de Rebenscheidt graftombe, enige in zijn soort in Drenthe. Rebenscheidt was majoor-chirurgijn in het leger. In Smilde bouwde hij de villa Assenrode. Achter deze villa, in een bosperceel, liet Rebenscheidt een graftombe bouwen. Het echtpaar en hun vier jong gestorven kinderen en hun twee honden zijn hier begraven. Opvallend zijn de gedichten en spreuken op de tombe.

In Smilde bezoeken we ook de unieke Koepelkerk (uit 1780) met het Herengestoelte voor het Provinciaal bestuur, de eikenhouten preekstoel en trappen. Na de lunch voert de tocht verder naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Hier bezoeken we de begraafplaats van de Maatschappij van Weldadigheid met het bijzondere grafmonument van Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler (1769-1829). In Wilhelminaoord brengen we ook een bezoek aan de Larixhof, een intieme dierenbegraafplaats. In Fredriksoord rijden we langs Huize Westerbeek, ooit het woonhuis van Johannes van den Bosch, de stichter van de Maatschappij. Via het slagenlandschap van Wapserveen rijden we naar het fraaie dorp Dwingeloo. We rijden langs havezate Oldengaerde en het grafmonument van de familie Westra van Holthe.

Na de thee brengen we een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk. De invloed, die de bewoners van de vier havezates, die Dwingeloo ooit kende, hadden op dit kerkgebouw is nog voelbaar aanwezig. Kerk en toren stammen uit de 15e eeuw. De toren wordt gerekend tot de Drentse torenfamilie, een achttal kerktorens die wat bouwstijl betreft veel overeenkomsten hebben. De kerk in Dwingeloo wordt ook wel de ‘Siepelkerk’ genoemd vanwege de uivormige spits. Siepel is het Drentse woord voor ui. Voor de kerk staat het beeld van de ‘Juffer van Batinghe’ (een van de vier havezates). Volgens een lokale sage, ontwierp zij de torenspits, die vervolgens door de op haar verliefde bouwmeester werd gerealiseerd. Uiteraard trouwden zij toen de toren gereed was. Via de Staatsbossen van Dwingeloo en de A28 rijden we terug naar Assen.

De vertrektijden, lunch- en thee-adres en prijs volgen in de nieuwsbrief van juli 2017.

Aanmelden
Aanmelden liefst per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of als u geen e-mail heeft: tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Gezien het aantal tochten is het van groot belang dat u eerst de naam en de datum van de tocht vermeldt, evenals de opstapplaats.
Daarbij s.v.p. duidelijk vermelden uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en zo mogelijk ook uw e-mailadres.
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.

pdfDownload hier de voorwaarden en het volledige programma

 

Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding, vol is dus helaas vol. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven? In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. In genoemde prijzen is alles voor het programma van die dag inbegrepen; koffie/thee, lunch en prijs touringcar, entree etc.

Vertrek
Bij elke tocht staat vermeld hoe laat de bus vertrekt. Voor Assen is de vertrekplaats bushalte A voor het station en in Groningen de halte bij de rondvaartboot voor het Groninger Museum tegenover station Groningen. Hoe laat we ongeveer weer terug zijn bij de opstapplaats staat per tocht ook aangegeven. We streven ernaar dit tijdstip te halen. Soms kan het programma wat uitlopen. Houdt u daarmee s.v.p. rekening.