Agenda

Groningen, Noordenveld (nieuw) Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Vrijdag 07 Juli 2017, 09:15 - 17:45

arriva_touring  -  st_oude_drentse_kerken 

st_oude_kerken_groningen  Stichting Alde Fryske Tjerken


 
Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières) Groningen, Noordenveld (nieuw)

Deze tocht voert ons langs drie eeuwenoude kerken en drie bijzonder sfeervolle begraafplaatsen in het oude dingspel Noordenveld. We maken zelfs een uitstapje over de grens naar Midwolde in het Westerkwartier. Eerst rijden we naar de Margarethakerk in Norg. Het koor in de kerk behield zijn 13e-eeuwse overwelving in de stijl van de romanogotiek. Verder zijn de preekstoel met houtsnijwerk uit 1678 en doophek, de herenbank van de familie Tonckens (17e eeuw), een tweetal zandstenen doopvonten en een offerblok opvallend. Vervolgens gaat onze tocht naar de Algemene Begraafplaats in Norg. Hier treffen we onder meer graven aan van de geslachten Tonckens, Pelinck en Kymmell. Opvallend is het grote aantal stèles met de gestileerde lelie. Ook grafpoëzie en grafsymboliek komen voor op deze begraafplaats.

Onze tour gaat verder naar Roden, waar we de Catharinakerk bezoeken. Het interieur van de kerk laat nadrukkelijk de invloed van de families Ellents-Oldenhuis en Kymmell zien met een herenbank en grafkelder. Het Hinszorgel (1779) is een geschenk van Maria Catharina Hoppinck. Na het bezoek aan de kerk maken we een korte wandeling naar havezate Mensinghe.
We komen dan ook langs het standbeeld van Hindericus Scheepstra en ‘zijn kinderen’ Ot en Sien en het monument voor de dichteres Vasalis. Na de lunch bij Cuisinerie Mensinghe brengen we een bezoek aan de oude begraafplaats van Roden met onder meer het graf van Hindericus Scheepstra en zijn vrouw en het graf van Christine Sophie Kymmell (joffer Sophie) van havezate Mensinge.

Voor misschien wel het hoogtepunt van deze tocht gaan we de provinciegrens over naar de kerk van Midwolde. Op de begraafplaats rond de kerk zien we veel bijzondere grafmonumenten met grafpoëzie en grafsymboliek. Het interieur van de kerk wordt gedomineerd door een praalgraf voor Carel Hieronymus van In-en Kniphuizen, dat gemaakt is door de beroemde kunstenaar Rombout Verhulst. Hij maakte ook het praalgraf voor Willem van Oranje in de nieuwe kerk te Delft. Voor de bewoners van huize Nienoord was de kerk in Midwolde als het ware de huiskapel. Een tiental rouwborden van de geslachten Van Ewsum en Van In- en Kniphuizen, bewoners van huize Nienoord, sieren de wanden in deze kerk.

Onze Tour des Cimetières besluiten we met een kopje thee in De Twee Provinciën aan het Paterswoldsemeer en (na nog een stukje met de bus) een korte wandeling naar het particuliere graf van het echtpaar Kraus-Groeneveld, dat te midden van de bossen op het landgoed Vosbergen ligt. Via de A28 gaan we terug naar Assen en vervolgens weer naar Groningen.

Vertrek: Groningen 9:15, Assen 10:00
Terugkomst: Assen 17:15, Groningen 17:45

Prijs: € 50

Aanmelden
Aanmelden liefst per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of als u geen e-mail heeft: tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Gezien het aantal tochten is het van groot belang dat u eerst de naam en de datum van de tocht vermeldt, evenals de opstapplaats.
Daarbij s.v.p. duidelijk vermelden uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en zo mogelijk ook uw e-mailadres.
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.

pdfDownload hier de voorwaarden en het volledige programma

 

Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding, vol is dus helaas vol. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven? In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. In genoemde prijzen is alles voor het programma van die dag inbegrepen; koffie/thee, lunch en prijs touringcar, entree etc.

Vertrek
Bij elke tocht staat vermeld hoe laat de bus vertrekt. Voor Assen is de vertrekplaats bushalte A voor het station en in Groningen de halte bij de rondvaartboot voor het Groninger Museum tegenover station Groningen. Hoe laat we ongeveer weer terug zijn bij de opstapplaats staat per tocht ook aangegeven. We streven ernaar dit tijdstip te halen. Soms kan het programma wat uitlopen. Houdt u daarmee s.v.p. rekening.