Agenda

Friesland, Dongeradeel (nieuw) Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Vrijdag 30 Juni 2017, 08:30 - 18:00

arriva_touring  -  st_oude_drentse_kerken 

st_oude_kerken_groningen  Stichting Alde Fryske Tjerken


 
Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières) Friesland, Dongeradeel (nieuw)

Als vervolg op onze tocht bij de zeedijk langs de Wadden, gaan we nu langs kerkhoven die liggen bij kleine, meest middeleeuwse kerkjes. Het weidse landschap van Noord-Friesland heeft een hoge kerkdichtheid, althans bekeken met de blik van een middeleeuwer: toen behoorde dit terpenlandschap tot de dichtstbevolkte gebieden van Europa! Veel dorpen bleven ook klein en in deze tocht bezoeken we dan ook kleine kernen, vaak gelegen op de rest van in de negentiende eeuw afgegraven terpen. En altijd waait hier de wind.
Via Dokkum rijden we naar Bornwird, het kerkje en bijbehorend kerkhof liggen duidelijk zichtbaar op een sterk afgegraven terp. Vandaar rijden we naar Foudgum, bekend door het feit dat van 1859 tot 1862 François Haverschmidt, alias Piet Paaltjens, hier predikant was. Na de lunch bij hotel-restaurant De Posthoorn te Dokkum, al tweehonderd jaar een vertrouwd adres, rijden we naar Jouswier, één van de kleinste dorpen van Friesland met een sfeervol gelegen kerkhof met middeleeuws kerkje met zadeldaktoren. Als laatste bezoeken we het hoog gelegen kerkhof van Wetzens met het kerkje uit de 12de eeuw. We sluiten onze tocht af met koffie en oranjekoek.

Vertrek Assen:             08:30
Vertrek Groningen:     09:00
Vertrek Leeuwarden: 10:00 (Overzijde van het NS-station)
Terugkomst: 16:30 Leeuwarden,
                        17:30 Groningen,
                        18:00 Assen
Prijs: € 45

 

Aanmelden
Aanmelden liefst per e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of als u geen e-mail heeft: tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Gezien het aantal tochten is het van groot belang dat u eerst de naam en de datum van de tocht vermeldt, evenals de opstapplaats.
Daarbij s.v.p. duidelijk vermelden uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en zo mogelijk ook uw e-mailadres.
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.

pdfDownload hier de voorwaarden en het volledige programma

 

Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding, vol is dus helaas vol. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven? In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. In genoemde prijzen is alles voor het programma van die dag inbegrepen; koffie/thee, lunch en prijs touringcar, entree etc.

Vertrek
Bij elke tocht staat vermeld hoe laat de bus vertrekt. Voor Assen is de vertrekplaats bushalte A voor het station en in Groningen de halte bij de rondvaartboot voor het Groninger Museum tegenover station Groningen. Hoe laat we ongeveer weer terug zijn bij de opstapplaats staat per tocht ook aangegeven. We streven ernaar dit tijdstip te halen. Soms kan het programma wat uitlopen. Houdt u daarmee s.v.p. rekening.