Agenda

Zwolle. Wandeling over begraafplaats en gedenkpark Kranenburg
Donderdag 07 Mei 2015, 18:30

Yarden Logo
Bijzondere wandeling over begraafplaats en gedenkpark Kranenburg onder bezielende (reis)leiding van Marinus van Heldoorn

Op donderdag 7 mei organiseren de vrijwilligers van Yarden Vereniging wederom een wandeling over begraafplaats en gedenkpark Kranenburg Overijssel in samenwerking met Marinus van Heldoorn. Kranenburg is een plek vol historie waar velen hun dierbaren hun laatste rustplaats hebben gegeven. Het is ook een rustplaats voor bekende Zwollenaren, zoals bijvoorbeeld Helmig Jan van der Vegt, een van de oprichters van de SDAP.

Omdat de algemene begraafplaats aan de Meppelerstraatweg vol raakte, kocht de gemeente Zwolle in 1926 de havezate ‘Craanenburg’, een van de grootste achttiende eeuwse buitenplaatsen van Overijssel. De landschapsarchitecten van H. Copijn & Zoon hebben het uiteindelijke park ontworpen. Zij hebben elementen uit verschillende stijlperioden gecombineerd. Zo is onder andere de Hollandse landschapsstijl gebruikt die in de negentiende eeuw zo populair was.

Kranenburg moest naast een begraafplaats, ook een gedenkpark worden. Een omgeving waar men in alle rust al wandelend kan genieten van de natuur. Het gras- en maaibeheer richt zich vooral op het in stand houden van de ‘Kranenburger’ flora en fauna op een zo natuurlijk mogelijke manier; er wordt zo min mogelijk ingegrepen op het natuurlijke verloop.

Vroeger werd er op Kranenburg een klassensysteem gehanteerd: des te rijker, des te groter het graf en het gedenkteken. Aan de afmetingen kon je de klassen herkennen. De armste mensen kregen een graf in de vijfde klasse. In de loop der jaren verdween de klassenmaatschappij, dus ook het ‘systeem’.
Naast het parkgedeelte is er ook het Bosgedeelte en een Hagenpark met een vijver. Sinds 2003 is Parnassusberg in gebruik genomen (elk landgoed had vroeger een verhoogd uitkijkpunt om over het landgoed heen te kijken). Ook vindt men er diverse monumenten.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kwekerij naast de begraafplaats gebruikt voor onderduikers, en na de oorlog zijn zoveel mogelijk gefusilleerde verzetshelden (her)begraven op Kranenburg.

Kortom: deze wandeling is voor iedereen die van wandelen houdt en geïnteresseerd is in cultuur, natuur, historie en begraafplaatsen. De wandelliefhebbers worden op donderdag 7 mei aanstaande vanaf 18.30 uur met een kop koffie of thee ontvangen in Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle. De wandeling start om 19.00 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren.

Deelname is gratis.

Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.yarden.nl/aanmelden of telefonisch (tijdens kantooruren): 06 4998 3360.

  

Locatie Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle