Agenda

Groningen, Middag-Humsterland. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Donderdag 09 Juli 2015, 09:15 - 17:30

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

 

Groningen, Middag-Humsterland (herhaling)

Langs kromme lijnen een tocht door Middag – Humsterland
Deze tocht voert door een ongerept boerenland en het oudste cultuurlandschap van Nederland. De weg kronkelt door het landschap en je kunt mijlenver om je heen kijken. Sinds 2005 heeft dit gebied de status van “Nationaal Landschap” gekregen en is het voorgedragen om geplaatst te worden op de “lijst van Werelderfgoed” van de UNESCO.

Na vertrek uit de stad Groningen bezoeken we als eerste de kerk en het kerkhof van Fransum. Dit schilderachtige kerkje dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw. In de kerk wordt koffie/thee geserveerd en geeft Margreet Bakker (vrijwilliger van de Oude Groninger Kerken) uitleg over de kerk en het landschap waar de tocht vandaag doorheen voert. Vervolgens brengt de bus ons naar kerk en kerkhofje van Ezinge. Deze kerk en omgeving zijn beroemd door de baanbrekende opgravingen van professor van Giffen en een mooi voorbeeld van een nu afgegraven wierde. In Café De Brug in Ezinge gaan we rond 12.30 uur van de lunch genieten. Daarna is er kort gelegenheid om het Museum Wierdenland te bezoeken om daar de expositie te aanschouwen van “De Ploeg: Tussen Stad en Wad” . (neemt u wel uw Museumkaart mee?)

Vervolgens zetten we koers naar de kerk van Oldehove. Hier bezoeken we de grafkelder van de gravin van Cobentzel en krijgen we informatie over het roemruchte verleden van Oldehove. Daarna gaan we richting Saaksum, voor een bezoek aan kerk en kerkhof waar de dichter C.O. Jellema is begraven. We vervolgen onze tocht pas nadat we vanaf de weg nog even hebben omgekeken naar de kerk en het kerkhof van Saaksum: een prachtig plaatje! Ons laatste doel deze dag is de kerk en het kerkhof van Den Ham. Na een wandeling over het kerkhof sluiten we deze Tour des Cimetières af in de kerk met koffie/thee, waarna we terugrijden naar Groningen. Vergeet dus niet uw Museumkaart mee te nemen!

Vertrek station Assen achter bushalte A 09.15 uur, station Groningen bushalte rondvaartboot 10.00 uur. Retour Groningen 17.00 uur, Assen 17.30 uur. Prijs: € 47,50 pp.

Aanmelden
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Wilt u s.v.p. duidelijk aangeven uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer, de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats?
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.

pdfDownload hier het volledige programma

 

Locatie Groningen, Middag-Humsterland