Agenda
Groningen, Oosterhorn (nieuw)
We beginnen deze tocht op de oudste joodse begraafplaats in de provincie Groningen en wel in Farmsum. Dankzij de hoofdelingenfamilie Ripperda, residerende op hun borg te Farmsum, kregen de Joden in 1655 deze akker toegewezen. Totdat de Joodse gemeenschap in hun eigen woonplaats een begraafplaats kreeg toegewezen, werden in Farmsum de doden uit de gehele provincie Groningen begraven. In 1680 was de eerste graflegging. Daarna bezoeken we het kerkhof van Weiwerd, een radiair wierdedorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen.
Al in de middeleeuwen stond hier een kerk, maar die werd zo bouwvallig, dat men in 1877 besloot tot nieuwbouw. In 1974 werd de kerk afgebroken en daarna was het dorp aan de beurt om te verdwijnen. Het zou allemaal industriegebied worden…. Overgebleven zijn het kerkhof, de ronde omtrekken van dit wierdedorp en een enkel huis en twee boerderijen.
De tour gaat door naar de begraafplaats van het voormalig “Groot Bronswijk” te Wagenborgen. Dit is een streekdorp op een zandrug. Het dorp veranderde vanaf 1873, toen de broers Wolter, Jan en zus Trijntje Brons het initiatief namen tot de vereniging tot Christelijke Liefdadigheid voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten. In 1954 werden er in het instituut 770 mensen verpleegd en waren er meer dan 200 personeelsleden. Door gewijzigde inzichten in behandeling werd in 1992 besloten tot opheffing waarna sloop volgde. Op 22 oktober 1893 was hier de eerste graflegging op eigen terrein en de laatste zou zijn in het jaar 1966. Onlangs is deze zeer bijzondere begraafplaats door vrijwilligers opgeknapt.
Wij rijden door naar Termunten. Denken we aan deze plaats of aan Termunterzijl dan denken velen van u ook aan “een visje eten”. We gaan dan ook in een visrestaurant genieten van verschillende producten uit zee. Wilt u liever iets anders eten dan kan dat uiteraard ook. Afhankelijk van het weer en de tijd maken we nog een wandeling langs de kerk en langs twee kerkhoven. De huidige kerk is nog maar een restant van een veel grotere kruiskerk die omstreeks 1275 in laat-romaanse stijl werd gebouwd. Langs de dijken van de Eems rijden we richting Delfzijl naar het voormalige Oterdum. Van dit vissers- en boerendorpje resten slechts de grafstenen op de dijk. Met het op Deltahoogte brengen van de dijk zijn ook deze grafstenen een paar meter hoger weer neergelegd. Even verderop staat nog de kerk van Heveskes. Van het uit de middeleeuwen stammende wierdedorp is slechts - als door een wonder- dit kerkje blijven staan. In de jaren zeventig van de vorige eeuw moest het dorp wijken voor de naderende industrie uit Delfzijl. De kerk raakte ernstig in verval maar staat nog nu weer fier overeind, temidden van industrieën en van terreinen bestemd voor industrie. Heel bijzonder.
Deze tocht sluiten we zoals gebruikelijk af met een kopje koffie of thee, dit keer verzorgd door leden van de plaatselijke commissie, allen vrijwilligers van het in classicistische stijl gebouwde kerkje van Solwerd. Uiteraard kunt u met de gidsen het kerkhof bekijken. Tijdens deze rondgang vertellen zij u graag meer over de ontstaansgeschiedenis van dit kerkje op deze wierde alsmede over het wonder van de drie hosties, een bijzonder verhaal van deze kerk.
Vertrek station Assen achter bushalte A 09.15 uur, station Groningen bushalte rondvaartboot 10.00 uur. Retour Groningen 17.00 uur en Assen 17.30 uur.
Prijs: € 42,50 pp.
Aanmelden
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Wilt u s.v.p. duidelijk aangeven uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer, de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats?
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.
Download hier het volledige programma