Agenda

Drenthe, Vaart en Veld, Stad en Kolonie, (nieuw) Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Donderdag 30 April 2015, 09:00 - 18:00

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

 

Drenthe, Vaart en Veld, Stad en Kolonie, (nieuw)

Deze tour voert ons vanuit Assen via het veenkoloniale landschap van Smilde en het eeuwenoude brink- en esdorpenlandschap van zuid west Drenthe naar Wilhelminaoord met het parkachtige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid. Vanaf het station in Assen gaan we door het oude centrum naar de Zuiderbegraafplaats. Deze begraafplaats werd tussen 1887 en 1892 aangelegd in de Engelse landschapstuinstijl. Opvallend zijn het toegangshek (rijksmonument) en de oorlogsgraven. Het is nu vooral een plaats van gedenken en herdenken. Via een fraaie landschappelijke route gaan we naar Smilde met de kaarsrechte vaart en zijn lintbebouwing. Hier brengen we een bezoek aan de Rebenscheidt graftombe, enig in zijn soort in Drenthe. Rebenscheidt was majoor-chirurgijn in het leger. In Smilde bouwde hij de villa Assenrode. Achter deze villa, in een bosperceel, liet Rebenscheidt een graftombe bouwen. Het echtpaar en hun vier jong gestorven kinderen en hun twee honden zijn hier begraven. Opvallend zijn de gedichten en spreuken op de tombe. In Smilde bezoeken we ook de unieke Koepelkerk (uit 1780) met het Herengestoelte voor het Provinciaal bestuur, de eikenhouten preekstoel en trappen. Het kan zijn dat restauratiewerkzaamheden een bezoek verhinderen, maar ook alleen de buitenkant is een bezoek meer dan waard.

De lunch gebruiken we op het landgoed ’t Wildryck nabij Diever. Na de lunch voert de tocht verder naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Hier bezoeken we de begraafplaats van de Maatschappij van Weldadigheid met het bijzondere grafmonument van Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler (1769-1829). In Wilhelminaoord brengen we ook een bezoek aan de Larixhof, een intieme dierenbegraafplaats. In Fredriksoord rijden we langs Huize Westerbeek, ooit het woonhuis van Johannes van den Bosch, de stichter van de Maatschappij. Via het slagenlandschap van Wapserveen rijden we naar het fraaie dorp Dwingeloo. We rijden langs havezate Oldengaerde en het grafmonument van de familie Westra van Holthe. Na de thee brengen we een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk. De invloed, die de bewoners van de vier havezates die Dwingeloo ooit kende, hadden op dit kerkgebouw is nog voelbaar aanwezig. Kerk en toren stammen uit de 15e eeuw. De toren wordt gerekend tot de Drentse torenfamilie, een achttal kerktorens die wat bouwstijl betreft veel overeenkomsten hebben. De kerk in Dwingeloo wordt ook wel de ‘Siepelkerk’ genoemd vanwege de uivormige spits. Siepel is het Drentse woord voor ui. Voor de kerk staat het beeld van de ‘Juffer van Batinghe’ (één van de vier havezates). Volgens een lokale sage, ontwierp zij de torenspits, die vervolgens door de op haar verliefde bouwmeester werd gerealiseerd. Uiteraard trouwden zij toen de toren gereed was. Via de Staatsbossen van Dwingeloo en de A28 rijden we terug naar Assen.

Vertrek: Station Groningen, bushalte rondvaartboot 09.00 uur, Station Assen achter bushalte A 09.45 uur. Retour Assen 17.30 uur, Groningen 18.00 uur.
Prijs: € 45,00 pp.

 

Aanmelden
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.
Wilt u s.v.p. duidelijk aangeven uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer, de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats?
Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief waarin staat aangegeven hoe u kunt betalen.

pdfDownload hier het volledige programma

 

 

    

Locatie Drenthe, Vaart en Veld, Stad en Kolonie