Agenda

Zwolle. Excursie begraafplaats Bergklooster en Kranenburg
Zaterdag 20 September 2014, 10:15

Excursie Bergklooster en Kranenburg in Zwolle

begraafplaats Bergklooster
Op 20 september organiseert De Terebinth een gevarieerde excursie naar Zwolle. Een wandeling over een middeleeuwse begraafplaats, de 20ste-eeuwse 'nieuwe' gemeentelijke begraafplaats en een 21ste-eeuwse uitbreiding.
Aan de oostrand van Zwolle liggen twee grote begraafplaatsen. Bergklooster is de oudste van de Hanzestad die nog steeds in gebruik is. De begraafplaats oogt door het ontbreken van grote grafmonumenten en gepolijste stéles bescheiden. Aan de rand van de begraafplaats staat een monument ter nagedachtenis van Thomas a Kempis die hier in 1406 tot een kloosterorde toetrad. Bergklooster bezit een klein funerair museum. Hoewel de begraafplaats geen natuurbegraafplaats is wordt deze wel op ecologische wijze beheerd. In 2012 werd de moderne begraafplaats Nieuw-Berg-klooster geopend.
  
Kranenburg
Toen de Algemene Begraafplaats aan de Meppelerstraatweg vol dreigde te raken, besloot de gemeente Zwolle de havezate Kranenburg in te richten als begraafplaats. Louis Copijn ontwierp een park met een grote vijver, grasveld en bosschages. Later werd de begraafplaats uitgebreid met een bosperceel en een hagenpark. Rond een vijver zijn vier wanden opgetrokken waar overledenen bovengronds begraven kunnen worden. Niet ver van het crematorium staat het nieuwe uitvaartcentrum.

Het programma:
10.15 uur: ontvangst met koffie op begraafplaats Bergklooster
10.30 -12.30 uur: rondleiding over Oud- en Nieuw-Bergklooster door de beheerder van de begraafplaats Bert Pierik, die tevens lid is van de redactie van Terebinth.
12.30-13.15 uur: lunch in uitvaartcentrum Kranenburg
13.15-15.15 uur: rondleiding over Kranenburg door de beheerder, Marinus Heidoorn.

De brochure met achtergrondinformatie is te downloaden van de website of op te vragen bij het bureau.
De kosten voor excursie bedragen: € 12,50 (leden) en€ 15,- voor overige belangstellenden.
Minimum aantal deelnemers: 15.
Aanmelden voor deze excursie kan tot 13 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0345 521132.