Agenda

Hengelo. Bijzondere wandeling Begraaf- en Gedenkplaats Oldenzaalsestraat
Donderdag 22 Mei 2014, 19:00

Bijzondere wandeling Begraaf- en Gedenkplaats Oldenzaalsestraat in Hengelo

Op donderdag 22 mei organiseren de beheerders van Begraaf-en Gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in samenwerking met de vrijwilligers van de Yarden Vereniging Overijssel een rondleiding over deze mooie rustplaats die meer dan 100 jaar oud is. De Begraaf- en Gedenkplaats is een plek vol historie waar velen hun dierbaren hier hun laatste rustplaats hebben gegeven. Het is ook een rustplaats voor bekende personen die veel voor Hengelo hebben betekend. Zo zijn er tevens oorlogsgraven en is er de grafkelder van de familie Stork te vinden.

Deze Begraaf-en Gedenkplaats heeft een prachtig parkachtige uitstraling en is te danken aan tuinarchitect Leonard Springer. Hij was de zoon van kunstschilder Cornelis Springer, die oorspronkelijk landschappen schilderde. Dat landschapsachtige gevoel wilde Leonard Sprenger terug brengen in de Begraaf- Gedenkplaats. De tuinarchitect heeft tussen 1880 en 1930 veel parken en tuinen ontworpen en aangelegd. Zo ook Oosterpark en de nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam, het Groningerstadspark en de tuin bij kasteel Rechteren. De hoofdingang van de begraafplaats is uitgevoerd in Griekse stijl. De Romeinse cijfers vormen het jaartal 1910 van de opening. Sinds 2002 is het oude deel van de begraafplaats inclusief de hoofdingang een gemeentelijk monument. De Begraaf-gedenkplaats bestrijkt een oppervlakte van tien hectare. Er staan veel eeuwenoude bomen zoals de imposante eik, de 25 meter hoge conifeer en oude beuken. Ook bijzonder zijn de vleugelnoten en de zakdoekenboom.

Een uitvaart die past bij de persoon, daar hoort ook een passend plekje op de Begraaf- en Gedenkplaats bij. Vroeger werd er op rij begraven, maar nu zijn er 1000 graven vrij op verschillende plekken ieder met zijn eigen sfeer. Er zijn tevens urnen- muren en- kelders. Er is een strooiveld tussen de bomen aanwezig. Tijdens de wandeling kunt u ook alvast uw gedachten vormen over wat u eventueel wel, of helemaal niet wilt na het overlijden.

Deze wandeling is voor iedereen die van wandelen houdt en geïnteresseerd is in cultuur, natuur, historie en begraafplaatsen. De begraafplaatsbeheerder en de Yarden Vereniging ontvangen u graag op donderdag 22 mei a.s. vanaf 19.00 uur met een kop koffie of thee aan de Oldenzaalsestraat 347, 7557 GM in Hengelo. De wandeling start om 19.30 uur en zal ongeveer 2 uur duren. Deelname is gratis.

Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.yarden.nl/aanmelden of telefonisch (tijdens kantooruren): 06 4998 3360.

 

Locatie Begraaf-en Gedenkpark aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo