Agenda

Zwolle. Lezing: De dood komt steeds later
Dinsdag 29 April 2014, 19:30

De dood komt steeds later

Doeke Post
Lezing door prof. dr. Doeke Post bij Uitvaartcentrum Kranenburg in Zwolle

Hoe houd je regie over je leven als je getroffen wordt door een dodelijke ziekte? Wie beslist er dan over de behandeling? Kun je weigeren om allerlei ingewikkelde behandelingen toe te passen? En wanneer stopt de behandeling als die zinloos is geworden? Kortom: hoe zorg je dat alles zo verloopt als jij wilt? In deze lezing biedt Doeke Post handvatten om de regie te behouden.

Op dinsdag 29 april is Doeke Post te gast bij de Yarden Vereniging Overijssel in Uitvaartcentrum Kranenburg in Zwolle. Hij beschrijft hoe mensen door betere medische zorg en betere levensomstandigheden steeds ouder worden, maar dat dit wel gepaard gaat met veel meer chronische ziekten en vaak ook een langere, soms pijnlijke lijdensweg naar het einde. Hoe houd je dan nog regie over je leven? Aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn vroegere huisartsenpraktijk geeft hij inzicht in de vraagstukken die zich kunnen voordoen als iemand wordt getroffen door een dodelijke ziekte. Hij informeert de aanwezigen uitgebreid over de euthanasiewet en bespreekt de mogelijkheden van een levenstestament en een wilsbeschikking. Ook wijst hij op de mogelijkheid van een behandelverbod en het aanstellen van een volmacht, voor het geval je zelf door coma of dementie niet meer in staat bent over je eigen leven te beslissen.

Voor oud én jong
In zijn lezing benadrukt Doeke Post het belang om al vroeg in het leven na te gaan denken over deze zaken en de eigen wil vast te leggen. Uit ervaring weet hij immers dat ook jonge mensen een dodelijke ziekte kunnen krijgen of in coma kunnen raken. Hij nodigt daarom uitdrukkelijk ook jonge mensen uit om de lezing bij te wonen. Na de pauze is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Over de spreker
Prof. dr. Doeke Post was onder meer hoogleraar Sociale Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 verscheen zijn boek 'De dood komt steeds later, het einde van het leven in discussie'. In zijn boek pleit hij sterk voor de regiefunctie van de patiënt zelf. De arts is adviseur en de patiënt beslist uiteindelijk zelf. Niet alleen de arts is van belang, ook de verpleegkundigen kunnen een grote rol spelen bij de problematiek die aan het einde van het leven kan ontstaan. Zij kunnen de patiënt helpen beslissingen te nemen.
"In mijn lezing over dit onderwerp komen al de hierboven gestelde vragen aan de orde. Het is goed dat de dood ter sprake komt in ieders leven en dat men nadenkt en vooral op papier zet wat men wil als er sprake is van een ziekte die wel eens tot het levenseinde kan leiden", aldus Doeke Post.

Datum en locatie
De lezing vindt plaats op dinsdag 29 april in Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle van 20.00 uur uur tot 21.30 uur. Vanaf 19.30 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. De toegang is gratis.
Bezoekers dienen zich aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden of telefonisch via 06 499 83360.

 

 

Locatie Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief