Agenda

Rotterdam. wandelingen over de Algemene Begraafplaats Crooswijk met sprekers
Zondag 13 April 2014, 13:00 - 15:30

Chabot, natuurlijk!
Ontdek Rotterdams cultureel erfgoed

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk staat het grafmonument van Arie van Veen (1871– 1928), voormalig directeur van de Rotterdamse verzekeringsmaatschappij RVS. Dit uit zandsteen gehouwen monu ment, met als titel Moeder en Kind, is gemaakt door de kunstenaar Henk Chabot. Het beeld vormt het middelpunt van het project Chabot, natuurlijk!, waarin het Chabot Museum aandacht wil schenken aan de openbare kunstwerken van Henk Chabot.

Chabot

Kunst vs. Natuur
Door de jaren heen is het zandstenen beeld Moeder en Kind
begroeid geraakt met verschillende soorten mos, waardoor het oorspronkelijke uiterlijk ervan is aangetast. Omdat de beplanting mogelijk schade aanricht, wil het Chabot Museum het beeld graag laten schoonmaken en restaureren.
Dit gegeven wordt tijdens Chabot, natuurlijk! in een breder perspectief geplaatst. De relatie tussen kunst
en natuur is hierbij interessant, evenals de omgeving waarin het beeld staat.

Programma
Het project Chabot, natuurlijk! bestaat uit een kleine expositie in het Chabot Museum en een interessant excursie/workshop programma op locatie.
Het startsein van het project is begin maart tijdens de Rotterdamse Museumnacht en de afsluiting vindt plaats medio juni tijdens Verborgen Tuinen.
De tentoonstelling geeft aandacht aan buitenbeelden van Henk Chabot, licht het thema Moeder en Kind verder uit
en toont werk van hedendaagse kunstenaars dat geïnspireerd is op natuurlijke aantasting.
Het excursieprogramma omvat drie gratis wandelingen over de Algemene Begraafplaats Crooswijk, vanuit steeds een andere invalshoek. Verschillende sprekers nemen de deelnemers mee door de parkachtige omgeving en vertellen vanuit hun eigen expertise hoe zij die plek ervaren.
Het excursieprogramma word t vervolgd door verdiepende workshops, waarbij de wandelingen over de begraafplaats en de tentoonstelling in het museum moeten inspireren tot het maken van een verhaal of kunstwerk.

De wandelingen over de Algemene Begraafplaats Crooswijk vinden plaats op drie zondagen in april.

Zondag 6 april (13.00-15.30)
Sprekers: Landschapsarchitect Ada Wille en Funerair Adviseur Leon Bok
Een interactieve wandeling waarbij funerair historicus Leon Bok en begraafplaatsarchitect Ada Wille vertellen over de historie en het groen van begraafplaatsen in Nederland, met speciale aandacht voor Crooswijk.
Begraafplaatsen zijn niet doods en saai, maar vol levendigheid door de aanwezige flora en fauna, symboliek, anekdotes en (landschaps)architectonische en funeraire wetenswaardigheden.

Zondag 13 april (13.00-15.30)
Sprekers: Restaurateur Ahrend van Ipenburg en Dichter Peggy Verzett
Er komt veel kijken bij het schoonmaken en restaureren van (graf)monumenten.
Restaurateur Ahrend van Ipenburg zorgt voor opheldering. Dichter Peggy Verzett kijkt heel anders naar de omgeving. Zij schrijft gedichten voor eenzaam gestorvenen en vertelt hoe de plek haar werk beïnvloedt.

Zondag 27 april (13.00-15.30)
Spreker: Stadsbotanicus Remko Andeweg
De Algemene Begraafplaats Crooswijk is één van de mooiste parken van Rotterdam. Het groen is verrassend veelzijdig en van een bijzondere schoonheid. Stadsbotanicus Remko Andeweg neemt u mee op ontdekkingstocht langs de aanwezige beplanting en begroeiing en staat daarbij extra stil bij de mossen op het beeld Moeder en Kind

Doe mee!
Het excursieprogramma bestaat uit drie zondagmiddagwandelingen over de Algemene Begraafplaats Crooswijk, steeds vanuit een andere invalshoek. Verschillende sprekers, waaronder een stadsbotanicus, een landschapsarchitect en een kunstenaar, nemen u mee door de parkachtige omgeving en vertellen vanuit hun eigen expertise hoe zij die plek ervaren. Het excursieprogramma wordt vervolgd door verdiepende workshops. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen? Neem dan contact op met Clint van der Hartt van het Chabot Museum via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 010 4363713.

 

Het project Chabot, natuurlijk! komt tot stand in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Algemene Begraafplaats Crooswijk, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Het Natuurhistorisch, Cultuurscout Kralingen-Crooswijk, Verborgen Tuinen, Rakakker, De Groene Loper, RTV Rijnmond, Adviesgroep Begraafplaatsen, Bureau Funeraire Adviezen

 

Locatie Algemene Begraafplaats Crooswijk, Kerkhoflaan 1-5, 3034 TA, Rotterdam

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.