Agenda

Enschede. Wandelen over de Oosterbegraafplaats
Woensdag 29 Mei 2013, 18:30

Oosterbegraafplaats Enschede

Wandelen over de Oosterbegraafplaats, Enschede

Op woensdag 29 mei aanstaande leidt Gerard de Koning de nieuwsgierige en geïnteresseerde wandelaar over de Oosterbegraafplaats.
Dit is de derde van de door de Yarden Vereniging georganiseerde wandelingen op Overijsselse historische begraafplaatsen.
‘Een begraafplaats wordt nog best vaak als mistroostig of als iets lugubers gezien. Wij hopen door het organiseren van deze wandelingen dat mensen een begraafplaats met andere ogen gaan bekijken. En dat blijkt ook wel, want het blijft mensen boeien.’ aldus een van de vrijwilligers van Yarden.

In 1899 is de Oosterbegraafplaats geopend. Het ontwerp is van de heer H.F. Hartogh Heys van Zouteveen uit Amersfoort. Alle gebouwen zijn in de stijl van de Amsterdamse School destijds gebouwd. De begraafplaats is een rijksmonument. Voor veel bekende inwoners van Enschede, zoals bijvoorbeeld de streekschrijver Jacobus van Deinse, is de Oosterbegraafplaats de laatste rustplaats. Er zijn ook enkele graven van soldaten die tijdens de eerste of de tweede wereldoorlog sneuvelden.
Op de Oosterbegraafplaats worden nieuwe graven uitgegeven of kunnen overledenen worden bijgezet in bestaande graven. Tevens kunnen er sinds 2004 ook nog mensen begraven worden in kelders of in een begraafmuur met wandgraven voor het ''bovengronds begraven".

De Yarden Vereniging Overijssel en Gerard de Koning heten de bezoekers op woensdag 29 mei vanaf 18.30 uur van harte welkom op de Algemene Oosterbegraafplaats, Noord Esmarkerrondweg 407, 7533 BL in Enschede.
Koffie en thee staan klaar. De wandeling start om 19.00 uur. Deelname is gratis.

Bezoekers kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.yarden.nl/agenda of telefonisch (tijdens kantooruren): 06 4998 3360.