Agenda

St. Odiliënberg. Open dag Natuurbegraafplaats Bergerbos
Zondag 19 Mei 2013, 11:00 - 17:00

Odilienberg

Natuurbegraafplaats Bergerbos bestaat tien jaar

Op Pinksterzondag 19 mei a.s. organiseren wij samen met het Dela crematorium 'Tussen de Bergen', onze buren 'Uitvaartverzorging Willems' en 'BV Limbvrg' en met vele anderen een open dag. Het aanbod is afwisselend en zeer uitgebreid.

Pendelbussen rijden die dag kosteloos op en neer tussen drie locaties (natuurbegraafplaats, crematorium en uitvaartcentrum).

Volgens een al bijna nieuwe traditie zingen Mieke Crins en haar dochters Petra en Marion uit Weert vanaf 12 uur prachtige liederen en kunt u kennis maken met ruim 30 bedrijven die hun artikelen en/of diensten aan u zullen tonen.

Sfeer
Op de Natuurbegraafplaats vindt u geen kruizen, geen glad gepolijste stenen, geen geijkte rijtjes en ook geen spreuken van "rust zacht ", Op deze plaats heerst de natuur en is leven en dood zeer tastbaar met elkaar verbonden.
Hier ervaart men de cyclus van geboren worden en sterven van heel dichtbij; door de opbloei van het voorjaar en het weer afsterven van de natuur in de herfst.
Bergerbos is een prachtig bos waar kleine zwerfkeien de graven markeren. Bezoekers kunnen in alle rust op deze aangename en bijzondere plek rondkijken of gewoon een wandeling maken.
Nergens waar dit gevoel van rust beter tot uitdrukking komt als op deze unieke Natuurbegraafplaats.

Grafonderhoud is op de Natuurbegraafplaats niet van toepassing, er hoeft immers niet geschoffeld, geplant of gepoetst te worden, sterker nog: dat is niet eens toegestaan. Niemand kan het beter onderhouden dan de natuur zelf.
Graven worden niet voorzien van vazen, potjes en worden niet afgebakend met balkjes of voorzien van bloemperkjes.
Blaadjes en dennennaalden worden niet weggeharkt, dat doet de wind. Kortom de natuur gaat hier gewoon haar gang.
De grafbedekking bestaat uit een zwerfkei of een houten bordje met de naam van de overledene. Daarnaast 'siert' een eenvoudig inheems kruid het graf.
Zo is de keuze voor begraven veel gemakkelijker en voordeliger dan bij een traditioneel graf.

Mergel urn
Rond drie uur presenteren wij samen met BV LIMBVRG een totaal nieuw model van de Mergel urn, een Limburgs natuurproduct uit de Zuid-Limburgse mergelgroeven.
Bij dat oer Limburgs gevoel hoort ook een oer Limburgs natuurproduct en dat is mergel.
Naast een kleine urn is er nu ook een groot model waar alle as in bewaard kan worden. Mannen en vrouwen verschillen bij leven en ook na de dood. Dus is er een urn op maat; een wat kleinere voor de vrouw en een wat grotere voor de man.
Deze urnen kunnen als 'koppel' naast elkaar in de natuur bijgezet of begraven worden

Stap voor even in het graf
Tijdens de open-dag heeft onze grafdelver een 'model- graf ' gemaakt. Daar alleen mag u niet alleen in kijken maar zelfs even met een ladder mag afdalen.

Nadat u de mogelijkheden van begraven heeft onderzocht, kunt u met het pendelbusje een kijkje gaan nemen in het Roermonds crematorium.
Voor sommigen misschien een wat realistische kijk op leven en dood.... maar we zullen toch ooit een keuze moeten maken, daar ontkomt niemand aan, ook wij zelf niet.

    

  

Locatie Roskam 7, St. Odiliënberg