Agenda

Zwolle. Wandeling over begraafplaats Bergklooster
Woensdag 22 Mei 2013, 18:30
Contact (tijdens kantooruren): 06 4998 3360.

begraafplaats Bergklooster

Wandeling over begraafplaats Bergklooster in Zwolle
De vrijwilligers van Yarden Vereniging Overijssel organiseren op woensdag 22 mei weer een avondwandeling over de middeleeuwse begraafplaats Bergklooster, in samenwerking met de beheerder Bert Pierik.
Bergklooster vindt zijn oorsprong als de begraafplaats van het Agnietenklooster, eind 14e eeuw. Hier schreef Thomas a Kempis zijn boek 'de Navolging van Christus', een van de meest verspreide boeken in de christelijke traditie. Rond 1580 wordt het klooster opgeheven en afgebroken. De begraafplaats, een klassieke dodenakker, was het enige dat overbleef.
De graven liggen compact in verschillende grasakkers en worden doorkruist met paden.
De begraafplaats is open van karakter en wordt omzoomd door bomenrijen van lindes, beuken en eiken. Door zijn ouderdom en ligging op een oude, schrale rivierduin is de grasmat van Bergklooster rijk aan wilde flora en fauna, waaronder de knoflookpad. Dit diertje is een van de meest zeldzame en bedreigde amfibiesoorten van ons land.

Bergklooster Monument ThomasvKempen
Er is een museumschuurtje op de begraafplaats waar oude zandstenen bouwfragmenten worden tentoongesteld, die gebruikt werden als grafsteentjes. En, voor wie dat wil, is er gelegenheid om een heuse grafkelder van binnenuit te bekijken. Eind 19e eeuw lieten adellijke families grafkelders aanleggen. Een daarvan is ooit geruimd en gebruikt als schuilplaats in de Tweede Wereld Oorlog. Bert Pierik is trots op Bergklooster: 'De natuur- en cultuurhistorische waarde maakt van het oude Bergklooster een bijzondere begraafplaats.'

Deze wandeling is voor iedereen die van wandelen houdt en geïnteresseerd is in cultuur, natuur, historie en begraafplaatsen. Deelname is wederom gratis. Bert Pierik en de Yarden Vereniging ontvangen u graag op woensdag 22 mei a.s. met een kop koffie of thee in de aula van Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle. Vanaf 18.30 uur is de zaal open en de wandeling start om 19.00 uur, vertrekpunt Kranenburg.
Bezoekers kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.yarden.nl/agenda of telefonisch (tijdens kantooruren): 06 4998 3360.

 

Locatie Uitvaartcentrum Kranenburg, Kranenburgweg 3, 8024 AC in Zwolle