Agenda

Leusden. Duitse en Israëlische attachés bij Russische herdenking in Leusden
Donderdag 09 Mei 2013, 11:00
Contact website van de Stichting Russisch Ereveld www.russisch-ereveld.nl

Duitse en Israëlische attachés bij Russische herdenking in Leusden

De defensie-attaché van Duitsland en de politieattaché van Israel wonen overmorgen (donderdag 9 mei) de Russische herdenking op het Russisch Ereveld in Leusden bij. Het is voor het eerst dat beide landen bij de ceremonie vertegenwoordigd zijn.

Ook de ambassadeurs van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Polen zijn voor het eerst uitgenodigd voor de jaarlijkse herdenking op de Russische Overwinningsdag. De plechtigheid aan de Dodeweg 31 in Leusden begint om 11.00 uur en is toegankelijk voor alle belangstellenden.

De Russische autoriteiten willen meer cachet geven aan de herdenking, omdat 2013 is uitgeroepen tot bilateraal Nederland-Rusland Jaar. De toenemende aandacht past bovendien bij de wens van de Stichting Russisch Ereveld om de lang onderbelicht gebleven Sovjetsoldaten passend te herdenken. Op het Russisch Ereveld liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven.

Bij de obelisk op het ereveld leggen de ambassadeurs, defensie-attachés en andere vertegenwoordigers kransen. Namens de gemeenten Leusden en Amersfoort is burgemeester Annemieke Vermeulen (Leusden) aanwezig. De Commandant Koninklijke Marechaussee, Luitenant-generaal dr. J.A.J. Leijtens, en plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, Generaal-majoor A. Tieland, vertegenwoordigen het ministerie van defensie. Voorzitter Alex Engbers en secretaris Remco Reiding leggen een krans namens de Stichting Russisch Ereveld.

De muzikale begeleiding is in handen van de Drumfanfare 'Bereden Wapens'. Het Commando Landstrijdkrachten levert een tien man sterke erewacht. Er wordt twee minuten stilte gehouden, waarna de volksliederen worden gespeeld. Vervolgens houdt Vader Grigori een korte Russisch orthodoxe dienst.

Anders dan voorgaande jaren defileren de ambassadeurs en andere genodigden na de ceremonie op het ereveld langs de geallieerde en Nederlandse oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Hier liggen ongeveer 150 Nederlandse gevallenen en 250 geallieerde slachtoffers van de Eerste en Tweede wereldoorlog begraven.

Bij de verschillende monumenten worden bloemen gelegd. Veteranen van de 'Bond van Wapenbroeders' staan bij het monument voor de gevallenen uit Leusden en Amersfoort opgesteld als erewacht. Bij het 'Cross of Sacrifice' staat een erewacht van zes man alsook Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Afsluitend passeert het defilé het 'Nederlands monument', waar een zogeheten 'dubbelpost' van de Koninklijke Marechaussee staat opgesteld.

De plechtigheid wordt op het plein voor de ingang van de begraafplaats afgesloten met toespraken van de ambassadeur van de Russische Federatie, Roman Kolodkin, en Remco Reiding (Stichting Russisch Ereveld).

Voorafgaand aan de plechtigheid brengt een kleine delegatie een bezoek aan monument Koedriest, de plek waar 77 Sovjet-Russische krijgsgevangenen werden doodgeschoten.

 

Locatie Dodeweg 31 in Leusden