Agenda

Drenthe: Van Assen tot Hunze. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Dinsdag 03 September 2013, 09:15 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Drenthe, Van Assen tot Hunze op dinsdag 3 september 2013.

Assen behoorde in de middeleeuwen als kleine boerengemeenschap tot het Rolder Dingspil. Nu is het de hoofdstad van de provincie Drenthe. Toen bisschop Otto II van Lippe sneuvelde moesten de inwoners van Drenthe na de slag bij Ane voor straf in 1227 in de buurt van dat slagveld een nonnenklooster stichten dat de naam Maria in Campis kreeg. Omstreeks 1260 werd het klooster verplaatst naar de nederzetting Hassen, het latere Assen. Voor de kloosterlingen werd een kerkhof aan de noordkant van de Abdijkerk aangelegd.
Van 1661 tot 1822 werden er ook burgers begraven op het voor de kloosterlingen aangelegde kerkhof op de Brink. Toen het vol was werd voor de nieuwe begraafplaats een locatie in het Asserbos aangewezen. Dat was toch al eigendom van de stad. Op 1 januari 1823 werd de nieuwe begraafplaats, dat de naam Noorderbegraafplaats kreeg, in gebruik genomen. Op deze begraafplaats zijn circa 1830 graven. We gaan nu via het Tumulibos-Kampsheide naar Rolde voor een bezoek aan de grafheuvels en een hunebed. In de prehistorie, zo'n 5500 jaar geleden, woonden in deze omgeving de Hunebedbouwers. Deze vroege bewoners zetten hun doden bij in een hunebed en later in grafheuvels. Het begraven in grafheuvels dateert vanaf 2900 jaar v Chr. Een hunebed is een van grote zwerfkeien gebouwde grafkamer, daterend uit de tijd van de midden-neolithische Trechterbekercultuur. De tussen 3350 en 3050 v Chr. gebouwde hunebedden zijn de oudste begraaf architectuurmonumenten van Nederland.
Een grafheuvel is een aarden heuvel met een gegraven grafruimte waarin de doden hun laatste rustplaats kregen. Ze lijken op een hunebed maar hebben niet de grote stenen die een grafkamer vormen. Gedurende een bepaalde periode was er sprake van bijzetting in hunebedden en grafheuvels naast elkaar.
De reis wordt voortgezet naar Anloo, de hoofdplaats van het Dingspil Oostermoer waar wij de Magnuskerk bezoeken. De kerk dankt zijn naam aan Magnus, bisschop van Trani (Italië). Het schip van de kerk is in het begin van de 11e eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Eind 11e eeuw werd de toren gebouwd. De bouwstijl van schip en toren is Romaans. Het huidige koor is uit de 14e eeuw, de bouwstijl van het koor is Romano-Gotisch. Opgravingen in de kerk hebben aangetoond, dat er voor het huidige gebouw een aantal houten gebouwen hebben gestaan (9e, 10e eeuw). Na de bezichtiging gebruiken wij de lunch in café Popken en rijden we naar de begraafplaats van Nieuw Annerveen.
In 1856 hebben de kerkvoogden van de Hervormde Gemeente Annerveen toestemming van koning Willem III gekregen om een begraafplaats in te richten. Tot 1920 was het graf delven gratis, daarna moest er betaald worden.
Wij zien rijen grafzerken van hetzelfde type met vaak dezelfde familienamen en soms met een aantal ontroerende grafteksten. Vaak geschreven door de predikant of schoolmeester.
Haar lichaam rust in 't graf. Bevrijdt van aardse zorgen en sluimert in het graf.
Tot aan de Jongste Morgen.
Van Annerveen gaan we naar Zuidlaren waar we een bezoek brengen aan de begraafplaats van Dennenoord en de Joodse begraafplaats. In de synagoge van Zuidlaren drinken we een kopje koffie of thee.
De psychiatrische inrichting te Zuidlaren werd in 1895 geopend. Het werd een inrichting voor gedwongen opnames met de naam Dennenoord. Dennenoord heeft een eigen begraafplaats die op 26 april 1896 in gebruik is genomen. De laatste begrafenis was op 9 juni 1955. Er zijn op deze begraaf¬plaats bijna 1600 mensen begraven. Het merendeel patiënten, maar ook personeel en hun gezinsleden.
Op 31 januari 1884 wordt bekend gemaakt dat aannemer H. de Vries als laagste inschrijver de synagoge in Zuidlaren gaat bouwen. Op 28 mei 1884 werd de synagoge ingewijd door de opperrabbijn van Drenthe, Jeremias Samuel Hillesum.
Op 20 februari 1882 kregen burgemeester en wethouders van Zuidlaren het verzoek om aan de Bovendiepenweg een Joodse be¬graafplaats te mogen aanleggen. De behoefte om een eigen begraafplaats te hebben ontstond door de groeiende en ouder wordende Joodse gemeenschap van Zuidlaren. Tot nu toe vond de begrafenis plaats in Assen maar men wilde liever dichter bij huis worden begraven.

Vertrek:
Vertrek station Groningen, halte rondvaartboot 09.15 uur, vertrek station Assen 10.00 uur. Prijs € 41,00 pp.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Drenthe