Agenda

Friesland: Lytse doarpentocht:. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Dinsdag 20 Augustus 2013, 09:00 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Friesland, Lytse doarpentocht op dinsdag 20 augustus 2013.

In Fryslân liggen heel wat kleine dorpen die rond hun vaak middeleeuwse kerk een sfeervol kerkhof bezitten. We bezoeken in deze tocht vier kleine terpdorpen in de Greidhoeke, die gelegen zijn in de voormalige grietenijen (gemeenten) Baarderadeel en Hennaarderadeel , gemeenten die in 1984 opgingen in de nieuwe gemeente Littenseradiel. We bezoeken eerst het kerkhof van Húns, liggend rond een kerk uit de dertiende eeuw. Het dorp telt 106 inwoners. Vandaar rijden we naar Leons, een dorp met 25 inwoners, waar op de terp de kerk uit de 14de eeuw wordt omringd door een sfeervol kerkhof. We gebruiken de lunch in Easterein, bij café Bergsma, een sfeervolle 19de eeuwse dorpsherberg met moderne keuken. Een bezoek aan de kerk is zeer de moeite waard: in de kerk is het oksaal uit 1554 bewaard gebleven, dat koor en schip van elkaar scheidt. Vervolgens rijden we naar Hinnaard, een dorp met 56 inwoners, verspreid wonend over een aantal boerderijen. De middeleeuwse kerk is gesloopt in 1862, op de plaats van de oude toren staat nu een klokkenstoel waarin de middeleeuwse klok weer een plaats heeft gevonden. Rond het kerkhof een lage bebouwing van 18de en 19de eeuwse huizen.
Als laatste kerkhof bezoeken we het dorp Iens (Oudfries: Edens), in vroeger tijden liggend aan een doodlopende weg. Het dorp telt 39 inwoners, de deels 13de eeuwse kerk ligt met het sfeervolle kerkhof midden in een voornamelijk 19de eeuwse bebouwing. We sluiten de excursie af met de traditionele koffie/thee met oranjekoek in herberg De Driesprong in Winsum.

Vertrek:
Vertrek: station Groningen, halte rondvaartboot om 09.00 uur, vertrek station Leeuwarden voor de Arriva store om 10.00 uur. Prijs € 46,00 pp.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Friesland