Agenda

Drenthe: Hoogeveen en het Reestdal. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Dinsdag 23 Juli 2013, 09:00 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Drenthe, Hoogeveen en het Reestdal op dinsdag 23 juli 2013.

Deze tour voert ons door twee zeer verschillende landschappen in het zuiden van de provincie Drenthe met een uitstapje even over de grens met Overijssel. De start is in de voormalige veenkolonie Hoogeveen. De sobere en verschillende malen uitgebouwde Grote Kerk heeft zelf lange tijd tevens als begraafplaats gefungeerd en kent een geschiedenis van meer dan drie eeuwen. Vlak in de buurt ligt - heel bijzonder - een klein Joods kerkhof. Via Echten - de bakermat van Hoogeveen - het oude landschap rond Zuidwolde en De Wijk trekken we naar het Reestdal met zijn karakteristieke gehuchten. Van de verschillende begraafplaatsen wordt in ieder geval die bij het kerkje van IJhorst bezocht, met prachtig uitzicht op de Reest.
Na de lunch rijden we via Oud Avereest en Balkbrug naar Ommerschans. Daar zien we een stukje landschap dat is vormgegeven door de Maatschappij van Weldadigheid, die hier ooit de strafkolonie Ommerschans had gevestigd. De kleine begraafplaats doet sterk denken aan die van Veenhuizen.
Het programma wordt afgesloten in Hoogeveen waar zich een vrij grote Joodse begraafplaats bevindt en waar op de Oude Begraafplaats de graven van verveners alsook andere notabelen een sterk contrast vormen met die van "Jan Boezeroen".

Vertrek:
Vertrek Station Groningen, halte rondvaartboot om 08.30 uur, Station Assen om 09.15 uur, station Hoogeveen om 10.00 uur. Belangstellenden die met de trein uit andere delen van Nederland komen, kunnen bij deze tocht in Hoogeveen op onze bus overstappen. Prijs € 44,00 p.p.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Drenthe
Drenthe: Hoogeveen en het Reestdal. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)