Agenda

Groningen: Kerkhoven zonder kerken. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Dinsdag 11 Juni 2013, 10:00 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Groningen, Kerkhoven zonder kerken op dinsdag 11 juni 2013.

We beginnen op een intiem wierdekerkhof in Vliedorp, een streek even ten noorden van Houwerzijl. Daarna bezoeken we in Ulrum de begraafplaats Snakkeburen, aangelegd in 1847, waar zich o.a. het graf van wereldreiziger en schrijver Marten Douwes Teenstra bevindt. De tour gaat verder naar een bijzonder R.K.- kerkhof met een z.g. rouwkapel in Wehe-Den-Hoorn. Het geheel is een mooi contrast met de andere begraafplaatsen. Na de lunch rijden we naar het enigszins buiten Wierhuizen gelegen kerkhof. Op de zuidoosthoek van dit kerkhof staat een z.g. lijkenhuisje uit de tweede helft van de 19e eeuw, dat onlangs weer toegankelijk is gemaakt en verrassend is ingericht. Een ander opvallend element is een kunstwerk geplaatst in 2009, een geraamte van een kerk uit het Afrikaanse Benin, het geboorteland van kunstenaar Meschac Gaba. De tocht wordt vervolgd met een bezoek aan Maarhuizen. In het verleden was het een dorp, gebouwd op en rond de wierde. Begin 13e eeuw moet er al een kerk zijn gebouwd, die in 1726 is afgebroken. Wat resteert, is het zeer fraaie kerkhof, boven op de wierde, omringd door hoge bomen.
Deze tour wordt in Bellingeweer afgesloten met een bezoek aan de begraafplaats van dit oorspronkelijk zelfstandig dorpje met een eigen kerk. Het geheel stond op een wierde.

Vertrek:
Vertrek station Groningen, halte rondvaartboot 10.00 uur. Prijs € 41,00 pp.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Groningen
Groningen: Kerkhoven zonder kerken. Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)