Agenda

Friesland: Westergo (nieuw). Excursie begraafplaatsen (Tours des Cimetières)
Zaterdag 18 Mei 2013, 09:00 - 17:30
Contact E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 050-5260268

arriva_touring

st_oude_drentse_kerken        st_oude_kerken_groningen
                            Stichting Alde Fryske Tjerken

Friesland, Westergo (nieuw) op zaterdag 18 mei 2013.

Op de plaats van de Oude Begraafplaats in Leeuwarden lag vroeger een terp, waarop rond 1460 een vrouwenklooster werd gebouwd, het St Annaklooster van de Grauwe Begijnen. In 1510 werd het klooster binnen de stadswallen gebracht en werd het oude klooster ontmanteld. In 1833 werd hier naar ontwerp van tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 - 1851) een nieuwe begraafplaats aangelegd, ter vervanging van de begraafplaatsen binnen de stadswallen. Vele bekende Friezen vonden hier een laatste rustplaats. De Oude Begraafplaats is al lang niet meer in gebruik, maar op een apart gedeelte worden nog altijd de joodse inwoners van Leeuwarden begraven.
Via kronkelige binnenwegen, vaak oude dijken, rijden we via Hartwert naar Burgwert, hier bezoeken we kerk en kerkhof.
Daarna gaan we via Hichtum naar Bolsward, waar we bij de Groene Weide de lunch gebruiken. Na de lunch lopen we naar de oude joodse begraafplaats die tegen de restanten van het bolwerk is aangelegd in 1786. Tot 1829 is deze begraafplaats gebruikt, daarna werden de joodse inwoners van Bolsward begraven op de Algemene Begraafplaats. Op de oude joodse begraafplaats liggen geen stenen meer.
We rijden door naar Workum waar we de joodse begraafplaats bekijken die in 1664 werd gesticht door David Salomons, voor hem, zijn familie en andere joodse bewoners van Workum. Er liggen nog altijd zes grafstenen uit de late zeventiende en vroege achttiende eeuw, deze stenen behoren tot de oudste joodse grafzerken van Nederland. Sinds de jaren dertig is de begraafplaats ommuurd.
Deze fraaie tocht sluiten we af met een bezoek aan het praalgraf van Menno van Coehoorn in de kerk van Wijckel. Het is een goede traditie geworden dat we tijdens een Tour de Cimetières in Friesland gaan genieten van een kopje thee of koffie met originele Friese oranjekoek. Dat gaan we in Wijckel nuttigen.

Vertrek:
Vertrek station Groningen 09.00 uur, vertrek station Leeuwarden voor de Arriva store om 10.00 uur. Belangstellenden die met de trein uit andere delen van Nederland komen, kunnen bij deze tocht in Leeuwarden op onze bus overstappen. Prijs € 47,00 pp.

Tot slot de spelregels:
Hoofddeksel
Allereerst een verzoek aan de manlijke deelnemers. Onderdeel van veel tochten is een bezoek aan een Joodse begraafplaats of synagoge. Het is in de Joodse cultuur goed gebruik dat mannen tijdens een bezoek hun hoofd bedekken. Ik vraag de heren daarmee rekening te houden en een hoed of pet mee te nemen.
Prijzen.
Inbegrepen bij de prijs
Bij genoemde prijzen zijn inbegrepen koffie/thee in de bus bij het begin van de tocht, de lunch onderweg en de thee/koffie aan het einde van de dag. Ook ontvangen de te bezoeken kerken een donatie.
Aanmelden:
Aanmelden kan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. Wilt u svp duidelijk uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en indien mogelijk ook uw emailadres opgeven, evenals de naam en datum van de tocht waarvoor u zich inschrijft èn de opstapplaats? Velen van u weten dat de touringcar meestal vol is. Vaak is er dus een wachtlijst. Mocht u om welke reden dan ook zijn verhinderd, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. In dat geval kunnen andere belangstellenden nog van uw plaats(en) gebruik maken. Begunstigers van Stichting Het Drentse Landschap kunnen zich eveneens aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via het secretariaat van HDL 0592-313552.
Bij betaling graag het nummer vermelden dat op de bevestiging staat aangegeven. (bij aanmelding voor meerdere tochten graag alle nummers vermelden).

Van waar vertrekt de bus?
Alle tochten beginnen bij het Station Groningen, halte rondvaartboot voor het Groninger Museum. Voor de tochten in Drenthe rijden we na Groningen door naar station Assen waar de bus achter halte A vertrekt. Voor de tocht Suydevelt gaan we na Groningen en Assen ook langs station Emmen waar de bus naast de wachtruimte voor buschauffeurs (de zogenaamde buffer) vertrekt. Voor de tocht Hoogeveen en het Reestdal vertrekt de bus uit Groningen en rijdt via station Assen naar Hoogeveen, waar u voor het station kunt instappen. Voor de tochten naar Friesland vertrekt de bus na Groningen ook van het station Leeuwarden, pal voor de Arriva store.
Wilt u bij aanmelding svp uw opstapplaats duidelijk aangeven. Voor alle tochten geldt dat we ernaar streven tussen 17.30 en 18.00 uur terug te zijn bij station Groningen. De tijden evenals de opstapplaatsen staan ook vermeld op de bevestigingsbrief die u na aanmelding van Arriva Touring ontvangt.
Namens alle bij de organisatie betrokkenen hoop ik u hiermee weer voldoende te hebben geïnformeerd en uw belangstelling te hebben gewekt om aan de tochten deel te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Oude Groninger Kerken,
de Stichting Oude Drentse Kerken,
de Stichting Alde Fryske Tsjerken en
Arriva Touring,

Wout Brinkhuis

 pdfDownload hier volledige programma:Tours des Cimetières 2013

    

Locatie Friesland