Agenda

TV Ned 2. Dochter (77) bezoekt na 70 jaar graf van vader
Vrijdag 04 Mei 2012, 17:05

Kind van het Ereveld boek

Dochter (77) bezoekt na 70 jaar graf van vader

Zeventig jaar nadat haar vader naar het front vertrok, bezoekt Lidia Jakovleva op 3 mei om 09.00 uur eindelijk zijn graf. De Russische vrouw (77) hoorde pas onlangs dat haar vader in Leusden begraven ligt.

Lidia is één van negen nabestaanden van Sovjetsoldaten die worden herenigd met hun lang vermist gewaande familielid. Zij bezoeken voor het eerst het Russisch Ereveld. Lidia's vader, Dmitri Kolynin, werd daar met 864 andere oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog herbegraven, maar hun families werden daar nooit van op de hoogte gebracht.

Pas in 2000 slaagde de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding erin families van in Leusden begraven Sovjetsoldaten te informeren over hun lot. Sindsdien zijn enkele tientallen kinderen naar het graf van hun vader op het ereveld gereisd. De reis wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Russisch Ereveld, die graven ter adoptie uitgaf en sponsors zocht.

Reiding publiceerde deze maand een boek over zijn zoektocht, Kind van het Ereveld. Het boek is lovend ontvangen en heeft binnen twee weken een tweede druk gekregen.

Tijdens het grafbezoek worden beelden gemaakt voor een documentaire, die op 4 mei vanaf 17.05 uur door de NCRV op Nederland 2 wordt uitgezonden. Het programma Schepper & Co volgt nabestaanden van Sovjetsoldaten voor en tijdens hun bezoek aan Leusden. Een cameraploeg maakte eerder beelden van Lidia in haar woonplaats Veliki Novgorod.

Voor meer informatie:

www.kindvanhetereveld.nl (o.a. beeldmateriaal en reacties boek)

www.russisch-ereveld.nl (o.a. over ereveld, zoektocht, stichting en grafadoptie)