Agenda

Marken. Tentoonstelling: Van donker naar licht. Rouwperiode zichtbaar in Marker klederdracht
Van Maandag 01 Oktober 2012
Tot Woensdag 31 Oktober 2012

Marken tentoonstelling Van donker naar licht

Marker Museum presenteert haar nieuwe tentoonstelling vanaf zondag 1 april

VAN DONKER NAAR LICHT

Rouwperiode zichtbaar in Marker klederdracht

De seizoenstentoonstelling 2012 in het Marker Museum schenkt uitgebreid aandacht aan de vele verschillende vormen van rouwdracht voor mannen, vrouwen én kinderen. Voor de Markers, die een grote liefde koesteren voor hun eeuwenoude kledingstukken, is rouwkleding eigenlijk betrekkelijk nieuw. De kledingstukken zijn vaak voorzien van initialen van de drager of draagster en daardoor is goed na te gaan wie het betreffende kledingstuk heeft gedragen en wanneer. Hieruit blijkt dat het dragen van rouwkleding in zwang kwam na 1860. Het hoogtepunt werd bereikt in 1950, daarna werd het minder.

De rouwperiode kent verschillende stadia. Aan de kleding is te zien in welk stadium van rouw iemand zich bevindt. Op de tentoonstelling vindt de bezoeker meer dan dertig verschillende gradaties. Voor een Noord-Hollandse streekdracht is het uitzonderlijk dat er zoveel verschillende fasen in rouw worden aangegeven. De Marker kleding is dus ook vanuit dit oogpunt bijzonder.

Diverse kunstenaars hebben de kleding vastgelegd op fraaie schilderijen. Op de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Mari en Herman ten Kate (bruikleen Collectie Spaander), Reinier Pijnenburg, Thérèse Schwarze en Matthieu Horrix.

Het Marker Museum is gevestigd op Kerkbuurt 44-47 op Marken

Geopend van 1 april - 1 november: dagelijks van 10-17 uur (oktober 11-16 uur), op zon- en feestdagen van 12-16 uur.

Toegang: volwassenen 2,50 euro, kinderen t/m 12 jaar 1,25 euro; leden van de Vereniging Historisch Eiland Marken en houders van de Museumkaart hebben vrij toegang.

Locatie Marker Museum, Kerkbuurt 44-47 op Marken
Afdrukken
: