Agenda

Utrecht. Tweede Utrechtse Troostdag
Zaterdag 08 Oktober 2011, 12:00 - 16:00

Befgraafplaats Tolsteeg

Tweede Utrechtse Troostdag

Op 8 oktober vindt van 12.00 - 16.00 uur op Utrechts grootste gemeentelijke begraafplaats - Tolsteeg aan de Maansteenweg 1 (hoek Opaalweg - Bokstraat) - de tweede Utrechtse Troostdag plaats. Het wordt evenals vorig jaar een dag vol mooie momenten om stil te staan bij de dood en dierbaren die zijn overleden.

In samenwerking met en op initiatief van de gemeente Utrecht, heeft Après la Vie voor de Tweede Utrechtse Troostdag een sfeervol en gevarieerd programma samengesteld. Er is voor elk wat wils.

Rondgang
Uw wordt met passie en vuur en lichte troostklanken welkom geheten en ontvangen met koffie en/of thee. Verhalenverteller Manjo Joosten heeft een aantal passende verhalen voor deze dag geselecteerd die hij op wisselende momenten zal vertolken. Om 12.30 en om 14.30 uur is er in de aula een herdenkingsceremonie rondom het thema de vier seizoenen, die wordt voorgegaan door rouwbegeleidster Anja van Wingerden.

Aansluitend aan deze herdenkingsbijeenkomst krijgt u de gelegenheid om uw gedachten en/of wensen aan uw dierbaren op te schrijven.

Om 13.30 zal er een centrale ceremonie zijn rondom een lint met daarop de namen van de 1443 overledenen van het afgelopen jaar (periode 1 november 2010 tot en met 31 augustus 2011). Nabestaanden worden daarbij uitgenodigd om gezamenlijk een grote ballon los te laten, opdat wij de overledenen niet zullen vergeten. Fiet Nafzger zal dit ritueel begeleiden middels bijzondere tonen op de gemshoorn. Wie aan deze ceremonie een bijdrage wil leveren kan zich hiervoor opgeven.

Bij het troostvuur kan er nog geluisterd worden naar troostsongs van Marcel Luntungan en Willem Hellebreker of een verhaal van Manjo. Uiteraard zijn er ook speciale kinderenactiviteiten, worden er gedichten voorgedragen en is er een ritueel waarbij de namen van de overleden genoemd zullen worden. In uw eigen tempo kunt u verder nog kijken naar een expositie van kunstenaarsgroep Arte Eterna.

Alle bezoekers ontvangen na afloop een troostrijke herinnering.

Interactief
Bij de samenstelling van het programma voor de Troostdag is gezocht naar diverse activiteiten waar bezoekers ook zelf iets kunnen doen, omdat de meeste mensen die rouwen dat als heel prettig en helend ervaren. Zo kunt u engelen ophangen, en harten of vlinders beschilderen en uiteraard is er ook een mogelijkheid om zelf een kaarsje aan te steken of een ballon op te laten. Bezoekers van de Troostdag kunnen tot slot ook een eigen invulling aan het programma geven door zelf een eigen verhaal of gedicht voor te (laten) lezen;

Tweede keer
Het is de tweede keer dat er in Utrecht een Troostdag plaatsvindt. In verband met de organisatie zouden we het prettig vinden als u van tevoren laat weten of en met hoeveel personen u komt. Aanmelden is echter zeker niet verplicht. U bent van harte welkom en kunt rekenen op een warme ontvangst met uiteraard een bakje troost. Er wordt geen entree geheven.


Voor meer informatie en of opgave kunt u contact zoeken met:
Gemeente Utrecht, Begraafplaatsen,
030 - 286 85 84 (elke werkdag tot 16.00 uur)
e:mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Après la Vie, 033 - 456 16 34 (09.00 – 11.00 uur


Locatie Gemeentelijke begraafplaats - Tolsteeg aan de Maansteenweg 1 (hoek Opaalweg - Bokstraat)