Agenda

Appeltern. Rituelen voor het Leven 2012
Van Zaterdag 25 Augustus 2012
Tot Zondag 26 Augustus 2012
Rituelen voor het Leven 2012

Een belevenisdag voor het hele gezin

Thema 2012: Ganzenbord

Ons leven staat bol van kleine en grote rituelen. Zonder het te weten maken we er allemaal dagelijks gebruik van. Veel rituelen zijn zo normaal geworden dat we er nog maar nauwelijks bij stil staan hoe bijzonder ze zijn en waartoe ze dienen. Eigenlijk is dat jammer, want rituelen geven het leven klank en kleur.

Het thema van Rituelen voor het Leven 2012 is Ganzenbord, hét spel dat iedereen kent. Jong en oud speelt het, maar ken je ook de achtergrond van dit eeuwenoude oer-Hollandse spel? Ganzenbord is een levensreis langs bijzondere momenten in het leven van iedereen.

Op 25 en 26 augustus vormen de internationaal bekende Tuinen van Appeltern het decor voor Rituelen voor het Leven. Tijdens dit unieke evenement laten ritueelbegeleiders, muzikanten en verhalenvertellers uit het hele land van 10 tot 18 uur op een boeiende manier horen, zien en ervaren hoe rituelen het leven van jong en oud verrijken. In het tuininspiratiepark hebben zij inspiratievolle plekken ingericht. Voel je uitgenodigd aan de tafel der herinnering, ervaar gevangenschap als een bevrijding, neem een besluit. Durf te kiezen voor elkaar of zie hoe een kindje wordt verwelkomd in dit leven. Droom over je verlangen, plant zaadjes voor een rijke oogst. Als je wilt, sta even stil en geef je gedachten aan iets of iemand de ruimte. Bekijk je familiegeschiedenis eens met andere ogen of volg de workshop Het kan anders. Muzikanten en verhalenvertellers verlevendigen de route. Ganzen wijzen je de weg, want een gans is een goede tochtgenoot. Denk maar aan Niels Holgersson, ook hij wist dat al.

Wil je getuige zijn van een eigentijdse geboorteviering of huwelijk? Dat kan. Op vaste tijden zijn er op het Centrale Plein in De Tuinen verschillende dingen te zien en te horen. Er zijn diverse voordrachten en er is een workshop over persoonlijk afscheid nemen. In het ‘Praathuis’ kan iedereen terecht met zijn of haar persoonlijke verhaal en vragen. De Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders is present en geeft informatie.

Kom, zie en ervaar! Leerzaam genieten op één van de mooiste plekjes in het Land van Maas en Waal.

Achtergrond

Vragen als “Ik wist niet dat deze mogelijkheid bestond” en “Hoe had ik jou kunnen vinden als niet …” of “Weten voldoende mensen wat je doet?” liggen ten grondslag aan Rituelen voor het Leven.

Rituelen voor het Leven wordt in 2012 voor de eerste keer georganiseerd, een uniek evenement! Op een laagdrempelige en boeiende manier geeft het meer bekendheid aan het vak ritueelbegeleiden. Ondersteund door muzikanten en verhalenvertellers laten vijftien professionele ritueelbegeleiders uit het hele land horen, zien en ervaren hoe zij kunnen helpen om leuke en verdrietige veranderingen in het leven betekenis te geven.

Door de voortgaande secularisatie neemt de behoefte aan eigentijdse rituelen toe. In de laatste decennia is een professionele beroepsgroep ontstaan die de kinderschoenen is ontgroeid. Ritueelbegeleiden is een serieus vak geworden waar mensen echt wat aan hebben. Op professionele wijze helpen ritueelbegeleiders om vorm, inhoud en betekenis te geven aan gebeurtenissen en momenten in het leven die er voor mensen echt toe doen. Een ritueel is een (reeks van) handeling(en) die uitdrukking geeft aan wat gedacht, geleefd, gevoeld en/of geloofd wordt. Het is gericht op het bewust beleven van het moment waarop de achterliggende periode kan worden verlaten om ruimte te geven aan een nieuwe tijd die voorligt. Een ritueel kan deel uitmaken van een ceremonie, maar dat hoeft niet. Goede rituelen zijn ‘voor het leven’. Wanneer ze doen waarvoor ze gecreëerd zijn blijven ze je een leven lang bij.

Organisatie

De dagen in Appeltern worden georganiseerd op initiatief van Esther van Duijnhoven. Zij is professioneel ritueelbegeleider en heeft een eigen praktijk voor ritueelbegeleiding bij afscheid, huwelijk en geboorte Ode aan je Leven (www.odeaanjeleven.nl). Daarmee is zij landelijk actief, de kern van haar werkgebied betreft het Gelders Rivierengebied en de regio Oss. Ze woont en werkt vanuit Beneden-Leeuwen. Zijzelf en de vijftien andere ritueelbegeleiders zijn post-HBO opgeleid (www.hetmoment.nu) en lid van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (www.lbvr.nl).

Informatiemarkt

Bedrijven, organisaties en personen die het werk van de ritueelbegeleider ondersteunen of aanvullen kunnen zich presenteren zich op de informatiemarkt.

Sponsoren

Sponsoren kunnen helpen om Rituelen voor het Leven tot een succes te maken! Zowel financieel als in natura.

Contact

Voor contact over de informatiemarkt, sponsoring of meer informatie, afbeeldingen en logo’s kunt u contact opnemen met Esther van Duijnhoven, tlf. 06 489 64 655 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

.

Locatie Walstraat 2a, 6629 AD, Appeltern