Verlossing in Varanasi 3 Greetje MuldeZe geloven dat wie in Varanasi sterft en wordt gecremeerd, verlossing zal vinden van reïncarnatie en rechtstreeks toegang zal krijgen tot Nirvana (de hemel).

Geboren en getogen in Rotterdam, staat presentator Narsingh met het ene been in het Hindoeïsme en het andere in de Nederlandse samenleving. “De dood is een belangrijk onderdeel van het leven, maar dat ben ik hier in het Westen uit het oog verloren.” In een poging om de twee te herenigen, reist hij af naar Varanasi. Hij bezoekt er de ‘Burning ghats’, de plekken aan de oever van de rivier de Ganges, waar al duizenden jaren 24 uur per dag lichamen worden gecremeerd. Voor de inwoners van Varanasi is de dood - en de bijhorende rituelen - big business. Kappers, houthandelaren, fotografen, allemaal proberen ze een graantje mee te pikken van de rituelen rond de dood op de ‘Burning Ghats’. Narsingh ontmoet Rupsi Gupta die met haar uitvaartonderneming de vereiste rituelen verzorgt voor klanten, die van heinde en verre de as van hun overledene naar haar opsturen. Hij gaat op audiëntie bij Dom Raja, de ongekroonde koning van de ‘Burning Ghat’ en de poortwachter van Nirvana. En hij bezoekt het sterfhotel Ganga Labh Bhavan, waar de gasten hun laatste dagen doorbrengen en volgt een familie tijdens een rituele verbranding aan de oevers van de Ganges.

Tenslotte onderzoekt Narsingh de vraag of de traditionele doodsrituelen wel stand kunnen houden in een steeds sneller veranderende stad waar ook de moderne wereld voor de deur staat.

Verlossing in Varanasi 1 Greetje Mulde

Zullen de ontmoetingen in het drieluik Narsinghs verwesterde kijk op de dood veranderen en hem rust geven? Waar zou hij zelf willen sterven? De mensen in Varanasi bieden hem en de kijker een indringend inzicht in de bijzondere ‘once in a lifetime’ transitie die ons allemaal - Hindoe of niet - te wachten staat.

Uitzending: zondag 15, 22 & 29 april rond 16.25 uur bij de NTR op NPO 2

Bovenstaande foto's zijn van Greetje Mulder.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief