Uit onderzoek uitgevoerd door Monuta naar de grafkosten van 2018 onder 1679 begraafplaatsen in 379 gemeenten, blijkt dat naast een sterk verschil in prijs, gemeenten sterk verschillen in de manier waarop ze deze grafkosten weergeven.

Gemeenten niet uniform
Het vergt voor de consument steeds meer speur- en rekenwerk om achter de totaalprijs te komen voor een graf. Zo worden onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten afwisselend wel of niet in rekening gebracht. “Monuta wil dat het voor de consument eenvoudig en duidelijk wordt welke kosten er op voorhand betaald moeten worden en met welke kosten nabestaanden nog te maken krijgen. Gemeenten zouden met elkaar een uniforme duidelijke werkwijze moeten afstemmen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om te vergelijken en ze beter weten waar ze aan toe zijn”, aldus directeur verzekeringen Frank Fransen.

Een-, twee- of driepersoonsgraven
Opvallend is dat een aantal gemeentelijke begraafplaatsen enkel twee- of driepersoonsgraven aanbieden. De kosten van een meerpersoonsgraf liggen vaak hoger. Wordt dit graf slechts gebruikt door één overledene, dan zal toch het volledige bedrag betaald moeten worden. Ook moeten nabestaanden er rekening mee houden dat bijkomende kosten niet altijd meteen afgekocht zijn. Zo kunnen er kosten bijkomen als een tweede of derde persoon wordt bijgezet.

Duur van grafrechten verschilt sterk
Ook hanteren gemeenten verschillende looptijden van grafrechten. Betaalt de consument bij de ene begraafplaats voor de duur van minimaal 10 jaar, kan dat bij de begraafplaats van de buurgemeente voor 40 jaar of zelfs langer zijn. Hoe korter de duur, des te eerder nabestaanden moeten kiezen of ze het graf willen verlengen en de daarbij horende kosten betalen.
Grafkosten gemeentelijke begraafplaatsen duurder dan algemene begraafplaatsen
De gemiddelde grafkosten in 2018 van alle 1679 onderzochte begraafplaatsen in 379 gemeenten zijn € 2.813 (eenpersoonsgraf). Van de 379 gemeenten zijn er 323 die een gemeentelijke begraafplaats hebben. Het gemiddelde van een gemeentelijk graf ligt met € 3.054 hoger dan van de overige begraafplaatsen.
De duurste gemeentelijke begraafplaatsen bevinden zich in de provincies Groningen en Zuid-Holland. De goedkoopste zijn in Overijssel en Limburg te vinden. Met € 7.129 is gemeentelijke begraafplaats Esserveld in de gemeente Groningen de duurste van Nederland. Voor een graf op de gemeentelijke begraafplaats Bookholtlaan in Losser moet het minst betaald worden. De grafkosten voor deze begraafplaats in de provincie Overijssel bedragen € 721.
Hier vindt u een totaaloverzicht van de top 10 duurste en goedkoopste gemeenten in Nederland en de gemiddelde kosten per provincie. Monuta heeft de grafkosten van 1679 begraafplaatsen (gemeentelijke, algemene en kerkelijke) in Nederland inzichtelijk gemaakt. Benieuwd naar de kosten in uw gemeente? Kijk dan op www.monuta.nl/grafkostenmeter.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief