De Jonge is sinds 2017 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De zorg voor oorlogsgetroffenen en het levend en verankerd houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog behoren tot de verantwoordelijkheden van zijn ministerie. Kamp Amersfoort krijgt als herinneringscentrum daarom een jaarlijkse subsidie van VWS.

kamp amersfoort gebouw en torenKamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan 350 gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in onder meer Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

De komende jaren vindt met steun van onder meer het vfonds, de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Leusden een grondige uitbreiding van het herinneringscentrum plaats. Kamp Amersfoort heeft VWS gevraagd om een bijdrage, zodat het zich met tentoonstellingen en programma’s kan ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.