Als eerste kozen we de R.K. Begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam, een begraafplaats die al meer dan 150 jaar bestaat en waar het rijke roomse leven van vroeger nog zichtbaar is. Maar ook nieuwe ontwikkelingen, zoals een crematieoven en de bouw van een moderne kapel, krijgen hier een kans.

De funeraire wandeling gaat dit keer naar de Oude Begraafplaats Naarden, ook een mooi voorbeeld van nieuwe ontwikkelingen op een oude begraafplaats. Deze dodenakker uit 1830 was lange tijd gesloten en werd bij tijd en wijlen geteisterd door vandalisme. Maar deze is thans heropend en sinds 2013 wordt er weer begraven, waarbij het historische aanzien wordt gerespecteerd. De fotoreportage door Bert Pierik is aan deze begraafplaats gewijd.

In Rotterdam vond eveneens een opmerkelijk staaltje van behoud plaats. Daar werd op begraafplaats Oud-Kralingen het monumentale mausoleum van de familie Kruijff op het nippertje van de sloop gered. Restauratie-architect Norman Langelaan geeft een bouwkundige toelichting en vertelt hoe de redding in zijn werk ging.

In de serie Nederlandse funeraire cultuur in het buitenland reizen we naar Brazilië, waar in de zeventiende eeuw een Nederlandse kolonie was onder Johan Maunts van Nassau, maar waar van het funeraire erfgoed uit die tijd geen sporen meer over zijn. Verder komt de boom de terebint aan de orde; is Maurice Heemels, die een proefschrift schreef over de begraafplaats als afspiegeling van de sociale orde in de stad (met als case study Roermond), aan het woord; en praten we met de familie Degenkamp, die al drie generaties de Begraafplaats St. Barbara in Amsterdam beheert.

Op de Oude Begraafplaats Naarden liggen bekende musici van vroeger zoals Johan Schoonderbeek, Hens Clinge Doorenbos en Dirk Witte. Van de hand van de laatste is het bekende levenslied Mensch, durf te leven. Dat wordt tijdens de Week van de Begraafplaats altijd uitgevoerd; een goede manier om de herinnering aan deze ooit zo populaire liedschrij ver levend te houden. In Amsterdam gebeurde op begraafplaats Zorgvlied iets dergelijks.

Daar werden afgelopen najaar in de aula enkele werken van Comelis Dopper, waaronder zijn Requiem, uitgevoerd, waarbij - natuurli jk - na afloop zijn graf werd bezocht.

Inhoud:
Column van voorzitter Bert Lever: Ehrengrab
Boeken- en mediarubriek
Mens & Plek: ritueelbegeleider Ger Thonen
Oud & Nieuw: St. Laurentius in Rotterdam
Funeraire wandeling: De Oude Begraafplaats Naarden
Terebinthnieuws
Groen: De terebint, een oeroude boom
Interview met Maurice Heemels
Het Mausoleum Cruijff
Funeraire cultuur in het Buitenland: Brazilië
Fotoreportage: De Oude Begraafplaats Naarden
Uit het veld: De familie Degenkamp

Persexemplaren en persfoto's kunnen kosteloos worden aangevraagd bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 53773745. Losse nummers kosten € 5,—.