Een groot aantal begraafplaatsen door heel Nederland neemt deel aan dit publieksevenement, waarvan het thema is: ‘Ik vergeet je niet’. Oorlogsgraven en graven van beroemde personen staan hierbij centraal tijdens speciale rondleidingen en lezingen.

Tijdens de Week van de Begraafplaats wordt het aspect van gedenken op begraafplaatsen benadrukt. De in totaal 4200 begraafplaatsen maken immers deel uit van het collectieve geheugen van Nederland. De graven zelf ontsluiten als ‘stenen archieven’ een veelheid aan historische informatie over schrijvers, acteurs, politici en wetenschappers naast verzetshelden, militairen en burgerslachtoffers. Dit jaar wordt herdacht dat zeventig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde. Door blauwe vergeet-mij-nietjes en andere blauwe bloemen op de oorlogsgraven te leggen, blijven zij onderdeel uitmaken van de collectieve herinnering.

Daarnaast kunnen bezoekers zich persoonlijk op de hoogte stellen van alle details die horen bij de keuze voor een graf, zoals de kosten, het onderhoud ervan en de grafrechten. Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene ‘tastbaar’ aanwezig is. Daarbij biedt de omgeving met speciaal aangelegde landschapsarchitectuur en flora een sfeer van sereniteit en contemplatie. Begraafplaatsen bieden bezoekers een plek die geestelijke ondersteuning biedt bij het rouwproces: op geheel persoonlijke wijze kan men in alle rust een graf bezoeken.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer en de Vereniging De Terebinth faciliteren gezamenlijk de Week van de Begraafplaats .
Op www.weekvandebegraafplaats.nl  staat alle informatie over het evenement vermeld.

De trailer van de Week van de Begraafplaats is te bekijken via http://www.weekvandebegraafplaats.nl ; een korte reportage over het evenement via http://www.weekvandebegraafplaats.nl/achtergrond 

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief