Maar liefst 24 pagina's in kleur gewijd aan bekende en minder bekende monumenten en begraafplaatsen met hun wortels in deze tijd.

Lange tijd had Nederland voor de Eerste Wereldoorlog nauwelijks belangstelling. Nu wordt deze eerste grote oorlog zelfs door ons uitvoerig herdacht. Ons bekendste slachtoffer is de exotische danseres Mata Hari uit Leeuwarden. De Fransen executeerden haar vanwege spionage. Maar een graf van haar is er niet. En de vissersboten die op mijnen liepen of door buikboten werden beschoten, rusten op de zeebodem. Vissersdorpen kennen alleen monumenten voor niet teruggekeerde bemanningen.

Spaanse Griep
Eén miljoen Belgische burgers en tienduizenden militairen vluchtten naar ons land. Van hen stierven aan het eind van de oorlog velen aan de Spaanse Griep. Op het Belgisch militair ereveld op gemeentelijke begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk ontdekt fotograaf Bert Pierik een grafmonument met een kleine krans van plastic klaprozen. Een briefje erbij is afkomstig van de enige nog in leven zijnde kleinzoon Lucien DeWilde. Na vijfennegentig jaar heeft hij eindelijk het graf van zijn grootvader teruggevonden. Het levert een unieke aflevering van Mens&Plek en coverfoto op.

Dodendraad
En wie zijn eigenlijk de mensen achter de Oorlogsgravenstichting die alle militaire grafmonumenten zo piekfijn bijhouden? Terebinth zocht het uit. Een themanummer vol prachtige verhalen om te lezen en te kijken en die verleiden tot een bezoek aan het Belgenmonument in Amersfoort, het mausoleum in Doorn van keizer Willem II, de militaire begraafplaatsen in de Westhoek van België en Noord-Frankrijk. En misschien wel aan de monumentjes voor de verschrikkelijke Dodendraad tussen Nederland en België die aan velen het leven kostten.
Voor wie geen tijd of zin heeft om erop uit te gaan zijn er drie pagina's gevarieerde Mediatips met boeken, websites en voorstellingen.

Bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Los nummer: € 6,25. Jaarabonnement en/of lidmaatschap: € 25. www.terebinth.nl

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief