Op deze dag wordt de oude bomenlaan van het Drentse landgoed Heidehof ingericht als inspiratielaan. Bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 17.00 uur op de Provincialeweg 2 in Eext (Drenthe).

hillig meer
Beheerder Chris Schreve van Hillig Meer licht toe: "Hillig Meer laat op deze dag zien wat de lokale natuur te bieden heeft, hoe we haar op een duurzame manier onderhouden en welke keuzes goed bij een groene uitvaart passen. Natuurbegraven is een prachtige manier van gedenken. We merken aan alles dat steeds meer mensen deze duurzame gedachte delen."

Natuurbegraven is in Nederland een relatief nieuwe manier van gedenken die aantrekkelijk is en ook nieuwsgierigheid prikkelt. Mensen kunnen op deze Inspiratiedag eigen idee├źn opdoen. Een natuurgraf is een eeuwige rustplaats, op een zelfgekozen plek in de natuur, waarbij nabestaanden niet worden geconfronteerd met onderhoud of verlenging van grafrechten. Girbe en Gonnie Buist uit Assen houden van wandelen en stilte en hebben alvast een plek tussen de beukenbomen uitgezocht. "We vinden het ontzettend mooi om te zien dat het geld van onze reservering nu al ten goede komt aan de natuur." Ook Drentenaar Arie Sloot heeft al een plek op Hillig Meer gereserveerd voor de toekomst. "Het gevoel is hier anders. Ik voel me hier meer ontspannen dan op een kerkhof."

Samen met de beheerders en vrijwilligers van Hillig Meer laat een aantal duurzame leveranciers op de Inspiratiedag zien wat er wel en niet mogelijk is met biologisch afbreekbare urnen, waden, manden, kisten en gedenktekens. Mensen kunnen deelnemen aan diverse excursies en rondleidingen. Ook zijn er workshops en praktische demonstraties, bijvoorbeeld van de lokale imker en de ambachtelijke timmerlieden die volledig duurzame uitvaartkisten maken. Het gebruikte hout is afkomstig uit het duurzaam beheerd en FSC-gecertificeerd bos op het landgoed.

Vorig jaar kwamen tweeduizend bezoekers naar de natuurwandelingen op de Inspiratiedag. Dit jaar besteedt de natuurbegraafplaats met een rondleiding extra aandacht aan de verduurzaming van de woning en de ontvangstruimte op het landgoed. Met behulp van lokale materialen en natuurlijk aanwezige bronnen, zoals houtsnippers, zonne-energie, aardwarmte en regenwater, is de ecologische voetafdruk van het landgoed minimaal.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer is opgericht om de plaatselijke natuur te behouden als erfgoed voor volgende generaties. Het gebied heeft vennen, heide, bossen en vijfduizend jaar oude grafheuvels. Het landgoed is deels natuurbegraafplaats en deels stiltegebied en kent een rijke lokale flora en fauna.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer
Provincialeweg 2
9463 TK Eext
T 0592 26 09 44
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I www.hilligmeer.nl

Een uitgebreid programma van de Inspiratiedag is te bekijken op www.hilligmeer.nl/inspiratiedag-2014.