Naast het live gaan van de website www.greenleave.nu werden er o.a. kisten van wilgentenen, urnen van schapenwol en van luchtgedroogde klei, en een lijkwade van hennepvezel getoond.
Paul Koeslag, voorzitter van de branchevereniging voor uitvaartbedrijven BGNU ging kort in op het ontstaan van de GreenLeave-beweging. Hij sprak met bewondering over het enthousiasme van de medewerkers uit de deelnemende bedrijven die hij ontmoette bij de speciale GreenLeave trainingen.

Greenleave Evert de Niet
Evert de Niet, voorzitter van de Stichting GreenLeave, noemde zijn persoonlijke drijfveren om hier energie en aandacht in te investeren legde hij uit wat de kern van GreenLeave nu is:
Vanuit transparante, duidelijke criteria een duurzame uitvaart mogelijk te maken. En het proces voortdurend in beweging houden, ook door leveranciers uit te dagen om concrete stappen te zetten.

Greenleave Sakia Beentjes (Saskia Beentjes vilt.)
De betrokken uitvaartondernemers onderschrijven de 5 kernprincipes voor duurzaam ondernemerschap en hanteren de volgende criteria bij hun duurzame keuzes:
- Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen
- Zo min mogelijk gebruik van toxische stoffen
- Het bewaren van biodiversiteit
- Een energiezuinig productieproces
- Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk transport
- Eerlijke arbeidsomstandigheden
GreenLeave is nadrukkelijk geen keurmerk. Alle aangesloten ondernemers communiceren transparant over hun duurzaamheidsprestaties en houden elkaar aan de vastgelegde afspraken. Iedere uitvaartondernemer stelt binnen de gekozen uitgangspunten de eigen duurzame uitvaart samen. Lokale leveranciers hebben daarbij de voorkeur.

Greenleave van Wijk kist (Van Wijk Uitvaartkisten)
Van iedere verkochte kist met het GreenLeave label wordt 50 euro in een fonds gestort waaruit duurzame initiatieven zullen worden gesteund.

Nieuwe toetreders zullen moeten voldoen aan alle criteria en hun medewerkers krijgen verplicht ook een training.

De heer Sijas Akkerman van Stichting Natuur&Milieu ging in op de inhoud van de factsheets die zijn gebruikt. Hij stelde vast dat de voorbereiding zeer gedegen en zo objectief als mogelijk is geweest. Ook hij ziet dat deze eerste stappen de aanzet zijn tot het in beweging zetten en houden van het vliegwiel. Natuur&Milieu zal betrokken blijven bij GreenLeave, De Duurzame Uitvaart.


Greenleave tekenen contract
De openingshandeling, tenslotte, bestond uit het gezamenlijk ondertekenen van het huishoudelijk reglement door de 6 pioniers die het bestuur vormen van de Stichting GreenLeave.

Een mooie illustratie van het feit dat er behoefte is aan de duurzame uitvaart kwam al op de dag van de lancering: al 24 uur nadat de website live stond was de eerste aanvraag voor de een duurzame uitvaart al binnen. Een mooie erkenning dat GreenLeave op de goede weg is!


Zie hier een video van de feestelijk lancering:

Esther Molenwijk, bureau DaadWerk
T 06-27223773
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief